Begeleider: voorwaarden

Plaats hier andere vragen die niet meteen met de leerstof te maken hebben.
ann
Berichten: 11
Lid geworden op: 20 okt 2006, 00:00

Begeleider: voorwaarden

Bericht door ann »

Hallo,

Ik heb een vraagje over de begeleider voor onder andere Model 3. De regel zegt "Zijn rijbewijs mag niet vervallen zijn of mag gedurende de laatste drie jaar niet vervallen geweest zijn van het recht om een motorvoertuig te besturen."

Maar wat als zijn rijbewijs TIJDENS de stageperiode voor bijvoorbeeld 2 weken is afgenomen? Dan mag hij/zij natuurlijk gedurende die 2 weken niet verder begeleiden, maar mag dat erna dan wel weer? Of moet je een andere begeleider zoeken?

Alvast bedankt
Patte
Berichten: 120
Lid geworden op: 02 nov 2005, 00:00

Bericht door Patte »

Ik sluit mij aan bij de eerdere postings en beveel u dan ook aan om een andere begeleider te nemen.

Zijn rijbewijs mag niet vervallen zijn of mag gedurende de laatste drie jaar niet vervallen geweest zijn van het recht om een motorvoertuig te besturen."

Op het moment dat jij aan het gemeentebestuur uw begeleider officieel te kennen geeft (dus vermelding op jouw rijbewijs) begint de datum te tellen. Er wordt dan tot drie(3) jaar teruggegaan om te kijken of uw begeleider géén verval tot sturen heeft opgelopen.

Wanneer uw begeleider tijdens uw scholing een verval tot sturen heeft opgelopen voldoet hij niet meer aan het eerste(1e) bestanddeel van de wettekst. Het verval is er dus kan hij niet meer voldoen aan de voorwaarden bepaald door deze wet.

De wet voorziet het wijzigen van een begeleider. Bij het wijzigen van de begeleider zal u door het gemeentebestuur een nieuw voorlopig rijbewijs ontvangen, weliswaar met dezelfde vervaldatum als uw vervangen/vorig rijbewijs. Ik zou in uw plaats dit zo spoedig mogelijk doen. Je mag heus kieskeurig zijn bij die keuze!
Patte
Berichten: 120
Lid geworden op: 02 nov 2005, 00:00

Bericht door Patte »

Interessante info!

Wanneer uw begeleider u niet in kennis stelt van zijn verval tot sturen kan hij volgens artikel 32 van de wet van 16 maart 1968 veroordeeld worden tot zware straffen.

Artikel 32
Met geldboete van 100 euro tot 1000 euro wordt gestraft hij die wetens een motorvoertuig toevertrouwt aan een persoon, die niet voorzien is van het rijbewijs of het als zodanig geldend bewijs vereist voor het besturen van dit voertuig.

Daar betrokkene duidelijk op de hoogte is dat u in een leerproces bevind en uw rijbewijs door zijn verval niet meer geldig is rijdt u bijgevolg zonder rijbewijs.

Indien blijkt dat uzelf ook op de hoogte was van dit verval kan u het artikel 30 van diezelfde wet worden aangesmeerd.

Artikel 30
° 1. Met geldboete van 200 euro tot 2 000 euro, wordt gestraft hij die :
1° een motorvoertuig bestuurt zonder houder te zijn van het rijbewijs vereist voor het besturen van dit voertuig, of van het als zodanig geldend bewijs

Pittig detail: de bedragen die hierboven voorkomen moeten telkens worden vermenigvuldigd met 5.5 opdeciemen. Als je goed kunt tellen is dit géén lachertje. Bij een veroordeling komen de gerechtskosten en een vast bedrag voor het boetefonds daar nog eens bovenop.
GRO
Administrator
Berichten: 12761
Lid geworden op: 26 mar 2005, 00:00

Bericht door GRO »

Wanner het rijbewijs van je begeleider tijdens je stageperiode voor twee weken vervallen verklaard is, dan beantwoordt hij niet langer aan de vereisten van een begeleider.
Jozef
Medewerker
Berichten: 3992
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Bericht door Jozef »

Ann schreef: maar mag dat erna dan wel weer?
Beste Ann,

Sommige voorwaarden om begeleider te mogen zijn, gelden enkel op de datum van afgifte van het voorlopig rijbewijs. Op die datum moet hij bijvoorbeeld minstens 24 jaar oud zijn om iemand met een voorlopig rijbewijs B, B+E, C, C+E, C1 of C1+E te begeleiden, en minstens 27 jaar om iemand met een voorlopig rijbewijs D, D+E, D1 of D1+E te begeleiden.

Andere voorwaarden om begeleider te mogen zijn, moeten op ieder ogenblik vervuld zijn. Niet alleen op de datum van de aflevering van het voorlopig rijbewijs, maar ook daarna mag hij niet vervallen zijn of gedurende drie jaar niet vervallen geweest zijn van het recht om een motorvoertuig te besturen.

Indien het rijbewijs van jouw begeleider tijdens jouw stage voor 2 weken werd ingetrokken, dan dien je hem dus helaas (althans toch als begeleider) onmiddellijk te ontslaan.

Ik vrees dat je die begeleider terecht bij jou op het matteke gaat roepen en hem een fameuze sigaar gaat laten smoren ...

Groetjes,

Jozef
ann
Berichten: 11
Lid geworden op: 20 okt 2006, 00:00

Bericht door ann »

Quote: Ik vrees dat je die begeleider terecht bij jou op het matteke gaat roepen en hem een fameuze sigaar gaat laten smoren
haha lol

okay bedankt allemaal, maar het is intussen allemaal opgelost

Peace!
Plaats reactie