Parkeren en stilstaan

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
Nen duvelzuiper

Parkeren en stilstaan

Bericht door Nen duvelzuiper »

Hallo allemaal, ik heb een paar vraagjes:

1. Men mag niet parkeren of stilstaan op minder dan 5 meter vóór een kruispunt. Maar, mag men dan wel parkeren of stilstaan op minder dan 5 meter na een kruispunt? Want ik vind dat dit wel problemen geeft bij erg smalle kruispunten.

2. Vóór een fietsoversteekplaats mag je niet stilstaan of parkeren op minder dan 5 meter, maar bij een doorlopende fietspad die over de rijbaan loopt, mag dit wel. Op de theoriepagina staat erbij dat dit in feite een kruispunt is. Maar bij een kruispunt mag je toch ook niet op minder dan 5 meter ervoor parkeren of stilstaan. Dit is een beetje tegenstrijdig. :?

Graag wat opheldering.

Met vriendelijke groeten,
Nen duvelzuiper
de rijprof
Medewerker
Berichten: 8352
Lid geworden op: 01 jul 2008, 00:24
Contacteer:

Re: Parkeren en stilstaan

Bericht door de rijprof »

wegcode schreef:Artikel 24: Stilstaan- en parkeerverbod :
...7° in de nabijheid van de kruispunten, op minder dan 5 meter van de verlenging van de naastbijgelegen rand van de dwarsrijbaan, behoudens plaatselijke reglementering;
...4° op de oversteekplaatsen voor voetgangers, op de oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen en op de rijbaan op minder dan 5 meter voor deze oversteekplaatsen;
...2° op de fietspaden en op minder dan 5 meter van de plaats waar de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden;
1. Je mag ook niet stilstaan of parkeren op minder dan 5 m. nà een kruispunt.
Je moet minstens 5 m. afstand nemen van de rand van de dwarsrijbaan, zowel vóór als nà een kruispunt, zowel op de rijbaan als op de berm, uitgezonderd als het door verkeersborden zou zijn toegelaten.

2. Als dat fietspad gelegen is op minder dan 5 meter van de rand van de dwarsrijbaan, (zelfde regel als 1.) mag je er niet vóór of voorbij stilstaan of parkeren, en vanzelfspekend nooit er op.
En ook niet stilstaan of parkeren op minder dan 5 meter vóór en nà als fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden.

De reden hiervoor is het belemmeren van het uitzicht.
http://www.derijprof.be - Zoekend kijken, doet je veiliger en vlotter rijden
Inazuma
Berichten: 11360
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Parkeren en stilstaan

Bericht door Inazuma »

Nen duvelzuiper schreef: 2. Vóór een fietsoversteekplaats mag je niet stilstaan of parkeren op minder dan 5 meter, maar bij een doorlopende fietspad die over de rijbaan loopt, mag dit wel.
1) Omdat het daar niet verboden wordt door de wegcode.

2) Omdat oversteken buiten de kruispunten verplicht met een fietsoversteekplaats aangeduid moeten worden.

18.4. Markeringen van oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen.
(...)
De dwarsmarkering moet aangebracht worden wanneer fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen de rijbaan moeten oversteken buiten het kruispunt of de rotonde.

http://wegcode.be/wet.php?wet=11&node=art18" target="_blank
Plaats reactie