BE

Vragen i.v.m. andere rijbewijzen.
Gast

BE

Bericht door Gast »

mag iemand die reeds van 1975 zijn rijbewijs B* heeft mij begelijden als ik een voorlopig rijbewijs BE aanvraag?

cheers
Inazuma
Berichten: 11360
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: BE

Bericht door Inazuma »

wim&lt3mien schreef: mag iemand die reeds van 1975 zijn rijbewijs B* heeft mij begelijden als ik een voorlopig rijbewijs BE aanvraag?

cheers
http://wegcode.be/wet.php?wet=9&ampnode=afd2#art6%203e

3° De begeleider :
(...)
b) moet op de datum van de afgifte van het voorlopige rijbewijs geldig voor de categorie categorie B+E, C of C+E of voor de subcategorie C1 of C1+E de leeftijd van 24 jaar hebben bereikt en op de datum van de afgifte van het voorlopige rijbewijs geldig voor de categorie D of D+E of voor de subcategorie D1 of D1+E de leeftijd van 27 jaar

c) moet sedert ten minste zes jaar houder zijn van, en tevens bij zich hebben, een Belgisch of Europees rijbewijs geldig om het voertuig te besturen aan boord waarvan hij de kandidaat vergezelt. (...)


Iemand die van 75 zijn rijbewijs heeft, is dus oud genoeg en reeds lang genoeg in het bezit van een rijbewijs BE om je te begeleiden.


Dergelijk rijbewijs was immers geldig voor de categorie BE

http://wegcode.be/wet.php?wet=9&ampnode=titel6
Artikel 78
De rijbewijzen, conform het model van bijlage 9, blijven geldig voor het besturen van motorvoertuigen volgens de volgende regels :
(...)
2° het rijbewijs geldig verklaard voor de categorie B laat toe voertuigen van de categorieën A3, A, B en B+E te besturen

Bijlage 9 : Model van het rijbewijs afgeleverd vóór 01-01-89
http://wegcode.be/wet.php?wet=9&ampnode=bijl9
Plaats reactie