vraag 10679

Edgymemelord
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 jan 2019, 20:38

vraag 10679

Bericht door Edgymemelord »

Beste

Ik snap deze vraag niet echt op pagina 33 bij het deel motorfietsen staat dit dan ook niet vermeld en nergens anders zegt men dit in dit hoofdstuk dus hoe zou men dit moeten weten?

Mvg
GRO
Administrator
Berichten: 12744
Lid geworden op: 26 mar 2005, 00:00

Re: vraag 10679

Bericht door GRO »

Omdat je soms ook logisch moet denken. Als je weet dat tijdens een file op een autosnelweg het wettelijk toegelaten is dat een bestuurder van een motorfiets tussen de voertuigen op de twee linkse rijstroken mag rijden, dan ga je als bestuurder op de linkse rijstrook die mogelijkheid niet belemmeren door uiterst rechts op die rijstrook te rijden. Hoffelijk rijgedrag.
Jozef
Medewerker
Berichten: 3992
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: vraag 10679

Bericht door Jozef »

GRO schreef: 11 jan 2019, 15:40 Omdat je soms ook logisch moet denken. Als je weet dat tijdens een file op een autosnelweg het wettelijk toegelaten is dat een bestuurder van een motorfiets tussen de voertuigen op de twee linkse rijstroken mag rijden, dan ga je als bestuurder op de linkse rijstrook die mogelijkheid niet belemmeren door uiterst rechts op die rijstrook te rijden. Hoffelijk rijgedrag.
De vraag is schabouwelijk geformuleerd:
Er is file. De grijze auto rijdt op de linkerrijstrook op deze autostrade. Een motorfiets wil tussen de linker en de middenste rijstrook inhalen. Waar moet de autobestuurder rijden op de rijstrook?

A. Zoveel mogelijk links.
B. In het midden.
C. Zoveel mogeljk rechts.
  1. Een motorfiets wil nooit inhalen. Dat wil desgevallend zijn bestuurder.
  2. Je kunt niet inhalen tussen de linker en de middenste rijstrook, want er is geen ruimte tussen die rijstroken. Een motorfiets kan onder bepaalde voorwaarden reglementair inhalen tussen voertuigen die op de linker rijstrook rijden en voertuigen die op de middenste rijstrook rijden.
  3. Er is een verschil tussen wettelijke verplichtingen en hoffelijk rijgedrag. De autobestuurder "moet" hoegenaamd niet zoveel mogelijk links rijden. Wel is dat aangewezen voor een vlot verkeer van de aldus inhalende motorrijders.
Inazuma
Berichten: 11332
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: vraag 10679

Bericht door Inazuma »

De formulering in de wegcode is "tussen 2 rijstroken (of files)" en "tussen de twee meest links gelegen rijstroken" ... hoewel er tussen 2 naast elkaar liggende rijstroken helemaal niets is.


Hoewel 16.2bis bij het inhalen staat, wordt het nadrukkelijk niet als inhalen beschouwd, en gebeurt het in omstandigheden die maken dat er geen sprake is van inhalen ...


Tsjaaaa ... de wegcode :roll:


Als het gedrocht van Bellot er door komt, wordt het nog erger :evil:
Jozef
Medewerker
Berichten: 3992
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: vraag 10679

Bericht door Jozef »

De vertaling van artikel 16.2bis laat trouwens te wensen over.

Franse tekst:
Pour les motocyclistes, circuler entre deux bandes de circulation ou files à une vitesse supérieure aux véhicules qui sont immobilisés ou qui circulent lentement sur ces bandes de circulation ou files n'est pas considéré comme un dépassement, sauf pour l'application de l'article 17.2, 5°.
Nederlandse tekst:
Voor de motorfietsers, het sneller rijden tussen twee rijstroken of files dan de voertuigen die stoppen of traag rijden in die rijstroken of files, wordt niet als inhalen beschouwd, behalve voor de toepassing van artikel 17.2, 5°.
In het Frans gaat het dus over voertuigen die al niet meer rijden, doch in het Nederlands over voertuigen die nog niet gestopt zijn, maar nog aan het stoppen zijn.

Zoals de woorden nu geschikt zijn in de Nederlandse zin, had er na "Voor de motorfietsen" een dubbele punt moeten staan in plaats van een komma. Anders had de zin moeten luiden: "Voor de motorfietsers wordt het sneller rijden tussen twee rijstroken of files dan de voertuigen die stoppen of traag rijden in die rijstroken of files, niet als inhalen beschouwd, behalve voor de toepassing van artikel 17.2, 5°."
GRO
Administrator
Berichten: 12744
Lid geworden op: 26 mar 2005, 00:00

Re: vraag 10679

Bericht door GRO »

Vragen worden zo kort mogelijk gehouden. Bezoekers van de site weten wel dat een motorfiets een bestuurder heeft en dat dat de persoon is die het voertuig bestuurt.

De bestuurder op de linkerrijstrook is inderdaad wettelijk niet verplicht om links op die rijstrook te rijden. Maar deelnemers aan het examen moeten wel weten wat hoffelijk rijgedrag is. Dit valt daaronder.
Ik zal het woord "moet" in de vraag wijzigen.
Plaats reactie