**** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Alles i.v.m. praktijkopleiding en examen.
bert.covens
Berichten: 4196
Lid geworden op: 13 sep 2009, 10:11
Locatie: hemiksem

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door bert.covens » 11 apr 2017, 22:10

Gast schreef:
11 apr 2017, 16:43
Ah ja, ik heb geen rijlessen gevolgd maar leren rijden met mijn vader. Ga het examen ook doen met eigen wagen. Nu is mijn vraag of ik wel degelijk een tweede achteruitkijkspiegel nodig heb zoals dat staat in de boekjes van GOCA? En waar zou ik zo een spiegel kunnen vinden
Die tweede binnenspiegel had er eigenlijk al lang moeten in hangen. Die heb je namelijk niet enkel tijdens het praktijkexamen nodig, maar ook telkens je gaat autorijden met je begeleider.

Je vindt zo'n binnenspiegel wellicht oa bij autospeciaalzaken genre auto5, autoparts, .....
Goed autorijden, betekent vooral ook aan anderen denken

Gebruikersavatar
de rijprof
Medewerker
Berichten: 7383
Lid geworden op: 01 jul 2008, 00:24
Contacteer:

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door de rijprof » 11 apr 2017, 22:14

Nu is mijn vraag of ik wel degelijk een tweede achteruitkijkspiegel nodig heb zoals dat staat in de boekjes van GOCA? En waar zou ik zo een spiegel kunnen vinden?
Natuurlijk heb je een 2de binnenspiegel nodig, zoals het staat in de folder van GOCA ! ... En die zou je al lang moeten hebben want die is ook verplicht als je rijdt onder begeleiding samen met de verplichte 'L' op de achterruit.
Je vindt die extra binnenspiegel in alle autoshops en veel doe het zelf zaken bij auto-artikelen.
http://www.derijprof.be - Zoekend kijken, doet je veiliger en vlotter rijden

Kelly123
Berichten: 18
Lid geworden op: 01 dec 2016, 19:11

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door Kelly123 » 18 apr 2017, 09:13

- In welk examencentrum ben je geweest?
Het beruchte Sint-Niklaas
- Zat de examinator naast of achter jou?
Schuin achter mij
- Het keren in de straat: in hoeverre mocht je zelf de plaats kiezen?
Zij duidde de straat aan en zei dan gewoon "keer je hier maar ergens"
- Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?
Achter een auto in een relatief drukke straat (was tijdens de spits) parkeren. Had 2 auto's ruimte.
- Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?
Bandenspanning, alle lichten, claxon, ruitenwissers, remmen
- Ben je met de rijschool (welke?) of een begeleider geweest ?
Ik heb het parcours met mijn eigen auto afgelegd en een begeleider.
- Als je met een begeleider geweest bent, wie was het ? (geen namen maar vb: papa, mama, oom, tante, vriend(in) enz....)
Mijn moeder
Vertel er ook even bij of je rijschool hebt gevolgd of enkel met begeleider hebt leren rijden.
Ik heb 30 uur rijles gevolgd in de rijschool

Toen we vertrokken reden we al gelijk een ander parcours dan ik geoefend had :') Het was heel hard aan het regenen en volop spits, was wel even stressen. We hebben in het centrum gereden en voornamelijk zones 50 gehad die afwisselden met zones 30. Heb maar 1 keer 70 kunnen rijden. Op een bepaald moment heb ik 60 gereden in de bebouwde kom (straat met 4 rijvakken die erg bedrieglijk is). Na een paar meters had ik dit door en heb ik mijn fout gewoon aangegeven en teruggeschakeld. Blijkbaar was het mijn enige fout op het parcours. Ik ben geslaagd. :-)

FFF

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door FFF » 18 apr 2017, 13:24

- In welk examencentrum ben je geweest?
Sint-Denijs-Westrem (Gent)

- Zat de examinator naast of achter jou?
Rechts achter mij

- Het keren in de straat: in hoeverre mocht je zelf de plaats kiezen?
/

- Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?
/

- Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?
Alle lichten, ruitenwissers, claxon, bandenspanning

- Ben je met de rijschool (welke?) of een begeleider geweest ?
Met mijn eigen auto

- Als je met een begeleider geweest bent, wie was het ? (geen namen maar vb: papa, mama, oom, tante, vriend(in) enz....)
Mijn moeder

Vertel er ook even bij of je rijschool hebt gevolgd of enkel met begeleider hebt leren rijden.
Ik ben al bijna drie jaar aan het oefenen en mijn voorlopig rijbewijs vervalt dan ook begin augustus. Heb eerst met begeleider geleerd, dan 26 u rijschool gevolgd en nu al meer dan een jaar alleen aan het oefenen.

Vandaag was de eerste poging. Jammer genoeg niet geslaagd omdat ik een grote fout gemaakt heb.

Examen begon om 7u30, in de ochtendspits en de gietende regen... Route was: examencentrum uitrijden, direct doorrijden tot aan de Kortrijksesteenweg. Rechts afslaan op de Kortrijksesteenweg, onder de tunnel door, en dan aan het rondpunt naar links richting De Pinte. Hemelrijkstraat volgen, dan Klossestraat, en naar links op de N60. N60 rechtdoor gevolgd, over het rondpunt, en dan ter hoogte van de Mediamarkt rechts afslaan op de R4.

Tot dan liep alles bijna perfect, maar aan de oprit van de R4 ging het mis: ik was al redelijk wat gas aan het geven omdat ik wist dat er een oprit aankwam. Op de R4 heb je altijd zo'n opritstrook die eigenlijk het vervolg is van de afritstrook... Je moet voorrang geven aan de mensen op de opritstrook, maar meestal moeten die er gewoon af aan de afrit (tenzij ze dus per ongeluk de afrit zouden genomen hebben en dus de R4 weer op moeten). Bij mij dus niet: ik kwam daar met een redelijke snelheid aangereden, en zag daar dan ineens een auto rijden op de opritstrook. Ik was even helemaal in verwarring, ook door alle zenuwen, en heb mij er gewoon tussengeschoten, waardoor die auto moest remmen en hard beginnen claxonneren is op mij... Ik wist al direct dat het om zeep was. De examinator zei dan ook: "Dat was gevaarlijk, wat je nu hebt gedaan". Hij had volledig gelijk, maar ik vind het wel enorm jammer dat ik die fout heb gemaakt. Heb al zoveel keer geoefend op de R4 en nog nooit voorgehad dat iemand daar links nog reed van mij, maar je moet er natuurlijk altijd op voorzien zijn. Zal die fout geen twee keer maken...

Dan dus meteen teruggereden naar examencentrum via The Loop, dat verliep allemaal vrij normaal.

Achteraf nog wat opmerkingen gekregen dat ik soms niet vlot genoeg doorreed. Bijvoorbeeld bij het links afslaan op de N60 bleef ik vrij lang wachten omdat er nog verkeer van de overkant kwam, maar dat hoefde dan blijkbaar niet want daar begonnen ze ook te toeten achter mij. Ik denk nu wel niet dat dat mij het examen ging gekost hebben.

Op mijn resultaatsblad staat enkel die fout van de oprit bij de R4:

6 VOORRANG: Slecht
6/6=;00/1 B1
Opmerkingen OW:
Verkeersgevaarlijk rijden, Tussenkomst van de examinator

Volgende afspraak staat gepland voor 6 juni. Hopelijk dan beter. Begin serieus te stressen met die vervaldatum die in zicht komt...

sgur

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door sgur » 19 apr 2017, 13:25

Examencentrum Brussel (Evere / Schaarbeek)

Heb leren rijden met begeleider (vader). Terwijl ik al 2,5 jaar mijn voorlopig rijbewijs heb, heb ik een maand gereden vooraleer mijn examen te doen. Had al een basis dus viel goed mee. Heb mijn examen dan ook gedaan met mijn vader en onze eigen wagen.

Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?

pinkers, dimlichten, grootlichten, achterste mistlichten, ruitenwissers, klaxon, ontwaseming, drukken op de rem, tonen waar ik bandenspanning kon lezen (deksel van brandstoftank)

Zat de examinator naast of achter jou?

Hij zat rechts achter mij.

Het keren in de straat: in hoevere mocht je zelf de plaats kiezen?

Hij wees een straat aan waar ik moest keren, en gaf aan dat ik mocht kiezen waar in de straat. Het was al een brede straat en toevallig waren er op een bepaald moment aan beide kanten geen auto's geparkeerd. Een kans die ik uiteraard niet heb laten liggen :mrgreen:

Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?

'Parkeer maar achter die groene wagen.' Het was een kleine wagen waardoor het iets moeilijker was om in te schatten wanneer ik moest draaien. Heb me dan ook opnieuw moeten positioneren, maar de tweede keer ging het zeer vlot. Misschien omdat er plaats was voor 2 auto's. :)
Daarna moest ik veilig uitstappen. Airco af, versnelling neutraal, handrem op, en motor af. Uitgestapt en gestapt naar de stoep, tegen de richting van het verkeer in. Bij het instappen ging ik bijna stappen in de richting van het verkeer, maar op het laatste moment aan gedacht om in de andere richting te stappen. :lol:

Route

Hele tijd binnen de bebouwde kom. Paar keer zone 30. Heb nooit boven de 50 moeten rijden.Was eigenlijk veel makkelijker dan verwacht... Dacht dat ik het Meiserplein op zou moeten, is tenslotte maar 2 min van het examencentrum. Gelukkig moest dat niet.

Aan iedereen die niet wilt/durft in Brussel: Het is echt wel haalbaar, dus waag je kans!

sgur

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door sgur » 19 apr 2017, 13:29

sgur schreef:
19 apr 2017, 13:25
Examencentrum Brussel (Evere / Schaarbeek)
Was vergeten te zeggen dat ik geslaagd ben van de eerste keer :)

Eleanor Ruby
Berichten: 15
Lid geworden op: 07 aug 2014, 11:42

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door Eleanor Ruby » 05 mei 2017, 20:31

Even een hart onder de riem voor iedereen die al meermaals examen heeft afgelegd en stilaan de moed begint te verliezen; ik ben gisteren, tijdens mijn vierde poging, eindelijk geslaagd voor het praktisch rij-examen!

- In welk examencentrum ben je geweest?
Sint-denijs-westrem

- Zat de examinator naast of achter jou?
- Als je met een begeleider geweest bent, wie was het ?

Ik deed examen met mijn vader als begeleider, die zat naast mij in de auto. De examinator nam plaats rechts achteraan.

- Het keren in de straat: in hoeverre mocht je zelf de plaats kiezen?
We kwamen in een rustige, lange straat waar verderop één auto aan de linkerkant en nog verderop één aan de rechterkant geparkeerd stond. Ik mocht zelf kiezen waar precies in de straat ik het manoeuvre wilde uitvoeren. Tijdens het keren ben ik zelfs (waarschijnlijk van de zenuwen) even stilgevallen, maar verder in drie bewegingen kunnen keren en achteraf hierover ook geen opmerkingen gekregen.

- Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?
Opnieuw in een eerder rustige straat, de examinator gaf tijdig aan dat ik zou moeten parkeren achter een grijze wagen een twintigtal meter verderop. Ik had het manoeuvre al ingezet toen er een wagen uit de andere richting kwam, dus ik heb even afgewacht wat die zou doen voor ik verder scheef indraaide. Die was zo vriendelijk even te wachten, dus zette ik mijn beweging verder. De examinator zei dat ik moest aangeven zodra ik vond dat ik goed stond, daarop zei hij dat ik de nodige voorzorgen moest nemen om het voertuig veilig achter te laten (dus handrem e.d., wagen op slot) en even naar de stoep moest wandelen. Bij het ontgrendelen van de auto heb ik per ongeluk ook de toets van de koffer aangeraakt, waardoor die open ging zonder dat ik het besefte. Toen ik de auto weer instapte heeft mijn vader me daarop gewezen en heb ik dus eerst de koffer weer manueel toegeduwd voor we verder konden rijden. Ook hierover geen opmerkingen van de examinator, hoewel ik een tikkeltje scheef geparkeerd stond.

- Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?
Al bij het uitwandelen van het examencentrum gaf de examinator aan dat ik onder de motorkap de ruitenwisservloeistof moest aanduiden (misschien zodat ik zeker genoeg tijd had erover na te denken). Verder vroeg hij me de lichten, grootlichten en stoplichten, de claxon en de voor- en achterruitontwaseming (hij zei er duidelijk bij; wat moet je doen als de ruiten aangedampt zijn).

Het was al de vierde keer dat ik examen deed, en als ik eerlijk mag zijn, maakte ik zelfs meer foutjes dan de vorige twee pogingen. Ik had echter een heel vriendelijke examinator, die me bij het instappen al meteen op mijn gemak stelde ("ik zie dat je dit examen al voor de vierde keer doet, wij gaan proberen van vandaag de laatste te maken"). Ik heb ook het gevoel dat hij me een extra lange route liet rijden om zo verschillende soorten verkeer te doen en te kunnen bewijzen wat ik kan (we zijn zeker drie kwartier, bijna langer onderweg geweest). Onder andere lange zone 30, plattelandsbaan vol groepjes fietsende scholieren in het midden van de rijbaan (ik deed examen in volle ochtendspits; waar het veilig was ben ik de fietsers gepasseerd, maar ook op veel stukken tergend traag erachter gebleven in tweede vitesse), een stukje R4 met veel op- en afritten (onder andere die waar fietsers uit beide richtingen kunnen komen, goed kijken dus!), veel verbodsborden waar ik oog voor moest hebben om dan op tijd af te slaan. Achteraf gunde de examinator me het voordeel van de twijfel; een aantal foutjes, maar hij zag dat ik een veilige chauffeur was, dat ik vooral ook blijvend zou oefenen!

Bedankt voor alle tips op dit forum, en succes aan iedereen die nog examen moet doen!

carboy

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door carboy » 19 mei 2017, 00:30

- In welk examencentrum ben je geweest?
Anderlecht-Vorst (Brussel)
- Zat de examinator naast of achter jou?
Ze zat achter de passagier.
- Het keren in de straat: in hoevere mocht je zelf de plaats kiezen?
"In deze straat mag je keren"
- Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?
duidde de auto aan (vb. achter deze grijze Kia mag je parkeren)
- Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?
hoe controleer je de slijtage van je banden, claxon, linker- en rechter pinklichten, voor- en achter ontwaseming en mistlichten
- Ben je met de rijschool (welke?) of een begeleider geweest ?
Met de rijschool

Mijn begeleidster begon na 10 min een gesprek met de examinator. Het zorgde er ook voor dat ik me veel beter op mijn gemak voelde en dat de examinator iieeeetsjes minder streng beoordeelde.

Wat ook enorm helpt is om vooral in de buurt van het examencentrum te rijden. In Anderlecht zijn er enorm veel zones 30 dus zorg ervoor dat je elk bord ziet. Als je het bord in het begin van de straat gemist hebt en je twijfelt, dan kan je bijna 80% zeker zijn dat het een zone 30 is. Anders probeer je op het einde van de straat te kijken of je een 'einde van zone 30' bord kan zien.
We zijn ook

Als je geen tijd hebt om in de buurt van het examencentrum te rijden, kan je via Google Maps in Streetview de straten checken als je tijd hebt.

Ik heb van de rijschool een lijst gekregen met de populaire/moeilijke plaatsen in Anderlecht. Ik post ze later in dit forum.

Kleintje

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door Kleintje » 21 mei 2017, 15:44

- In welk examencentrum ben je geweest?
Erembodegem
- Zat de examinator naast of achter jou?
Achter mijn begeleider, dus rechts op de achterbank.
- Het keren in de straat: in hoeverre mocht je zelf de plaats kiezen?
Bij het inrijden van de straat zei hij dat ik in die straat mocht keren
- Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?
Er reed nog een auto achter mij, dus heb ik me eerst even aan kant gezet om die door te laten. En toen passeerde er een tegenligger, dus heb ik ook gewacht tot die weg was.
- Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?
Bandenspanning, alle lichten, goede zithouding. De motorkap niet moeten opendoen.
- Ben je met de rijschool (welke?) of een begeleider geweest ?
Eigen auto + begeleider
- Als je met een begeleider geweest bent, wie was het ? (geen namen maar vb: papa, mama, oom, tante, vriend(in) enz....)
Mama
Vertel er ook even bij of je rijschool hebt gevolgd of enkel met begeleider hebt leren rijden.
Ik heb 20u rijschool gevolgd een jaar geleden, en dan enkele weken geleden nog een opfrissingslesje van 2u genomen. Verder véél gereden (alleen korte ritten, met mama lange ritten) en de laatste weken 2 à 3 keer per dag geoefend, overal, op verschillende tijdstippen.

Resultaat: GESLAAGD! :D

Op voorhand was ik enorm nerveus, maar aan het begin van het examen was ik redelijk kalm. Ik mocht al snel parkeren, wat lukte, dus werd ik ook rustiger. Erna wel paar stressy momenten gehad (lange camion die mij niet zag - hij had geen voorrang - en achterwaarts bijna tegen mij reed waardoor ik echt moest manouvreren om uit te wijken...). Ook in het druk verkeer keer voorrang gekregen terwijl ik hem niet had. Ik ben duidelijk gestopt, maar doorgereden toen ze teken deed, anders waren die achter mij heel boos geweest denk ik :roll:

Ook één moment gehad waarop ik op kruispunt naar links moest en er een voetganger aankwam. Die voetganger was eigenlijk nog heel ver weg (was een dubbel zebrapad, hij zat net (niet?) op het eerste en ik moest rijden over het tweede). Ik ben doorgereden, maar toen dacht ik echt dat ik de verkeerde keuze had gemaakt en het dus voorbij was. Dan ben ik stomme dingen beginnen doen (verkeerd schakelen, ook ergens stilgevallen). We reden terug richting examencentrum... Maar net daarvoor heeft hij mij toch nog laten keren in een straat, dus kreeg ik weer hoop!

Dus toch de juiste keuze (achteraf bekeken was hij écht nog wel heel ver, maar op het moment zelf denk je gewoon "neeee" en komt de stress terug).

Voor de geïnteresseerden: mijn route

Aan examencentrum naar rechts. Ninovesteenweg op, meteen links Nachtegaalstraat in. Altijd rechtdoor. Daar heb ik ergens geparkeerd achter een wagen. Rechtdoor, kapellekensbaan door, Erembodegemstraat door. Dan kom je uit aan een rotonde, daar moest ik links (Désiré de Wolfstraat), parklaan op, rechtdoor, over 't water linksaf (Leo Gheraerdtslaan). Dan st-Annabrug over, meteen linksaf de Burchtstraat in. Altijd rechtdoor, dan kom je uiteindelijk aan Houtmarkt (oppassen voor verboden richtingen). Houtmarkt over rijden, dan Zonnestraat in. Rechtdoor en linksaf Korte Zoutstraat in. Dan altijd rechtdoor tot je op het kruispunt met Capucienenlaan komt. Daar moest ik linksaf. Dan rechtdoor tot aan den haring, afslag Ninove/E40, aan tweede rondpunt (Albatros) de vierde afslag (Churchillsteenweg). Rechtdoor, brug over, en dan rechtsaf op Ninovesteenweg. Dan doorrijden tot Hertstraat, daar keren (voldoende plaats) en terug naar examencentrum.

Mijn opmerkingen waren eigenlijk alleen bediening voertuig voorbehoud (schakelen), maar de man gaf zelf aan dat dat door stress kon komen, ahum, ik denk dat het opviel :) . Maar laat je dus niet opjagen als je denkt dat je een foutje maakt: stress zorgt er wel voor dat je vanalles gaat uitvergroten. En eigenlijk was die man best vriendelijk, en niet onbeschoft wanneer ik iets niet helemaal verstaan had.

Succes iedereen!

Inthepocket

Opmerking 14-eco+

Bericht door Inthepocket » 11 jun 2017, 10:45

Wat betekent de opmerking 14-eco+ ?
Bedankt

Gast

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door Gast » 11 jun 2017, 12:53

Wat zijn de routes/doorgangspunten voor Schaarbeek en Anderlecht?

Gebruikersavatar
Benny Stinkens
Administrator
Berichten: 5900
Lid geworden op: 27 apr 2005, 00:00
Locatie: Dilsen

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door Benny Stinkens » 11 jun 2017, 13:08

@ Inthepocket en gast,
Dit topic dient niet om vragen te stellen aub :?:

Eco + wil zeggen dat je milieuvriendelijk gereden hebt.
Op zich heeft Eco + of Eco - geen invloed op het al dan niet slagen op je praktijkexamen.
Bezit paardenkrachten onder je motorkap, stop een tijger in je tank, maar wees geen ezel achter het stuur.

Paulski
Berichten: 14
Lid geworden op: 16 mei 2017, 18:22

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door Paulski » 18 jun 2017, 12:46

sgur schreef:
19 apr 2017, 13:25
Examencentrum Brussel (Evere / Schaarbeek)

Heb leren rijden met begeleider (vader). Terwijl ik al 2,5 jaar mijn voorlopig rijbewijs heb, heb ik een maand gereden vooraleer mijn examen te doen. Had al een basis dus viel goed mee. Heb mijn examen dan ook gedaan met mijn vader en onze eigen wagen.

Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?

pinkers, dimlichten, grootlichten, achterste mistlichten, ruitenwissers, klaxon, ontwaseming, drukken op de rem, tonen waar ik bandenspanning kon lezen (deksel van brandstoftank)

Zat de examinator naast of achter jou?

Hij zat rechts achter mij.

Het keren in de straat: in hoevere mocht je zelf de plaats kiezen?

Hij wees een straat aan waar ik moest keren, en gaf aan dat ik mocht kiezen waar in de straat. Het was al een brede straat en toevallig waren er op een bepaald moment aan beide kanten geen auto's geparkeerd. Een kans die ik uiteraard niet heb laten liggen :mrgreen:

Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?

'Parkeer maar achter die groene wagen.' Het was een kleine wagen waardoor het iets moeilijker was om in te schatten wanneer ik moest draaien. Heb me dan ook opnieuw moeten positioneren, maar de tweede keer ging het zeer vlot. Misschien omdat er plaats was voor 2 auto's. :)
Daarna moest ik veilig uitstappen. Airco af, versnelling neutraal, handrem op, en motor af. Uitgestapt en gestapt naar de stoep, tegen de richting van het verkeer in. Bij het instappen ging ik bijna stappen in de richting van het verkeer, maar op het laatste moment aan gedacht om in de andere richting te stappen. :lol:

Route

Hele tijd binnen de bebouwde kom. Paar keer zone 30. Heb nooit boven de 50 moeten rijden.Was eigenlijk veel makkelijker dan verwacht... Dacht dat ik het Meiserplein op zou moeten, is tenslotte maar 2 min van het examencentrum. Gelukkig moest dat niet.

Aan iedereen die niet wilt/durft in Brussel: Het is echt wel haalbaar, dus waag je kans!

Heb je je rijexamen in het Nederlands afgelegd in Brussel? Zijn ze niet strenger wanneer zij het examen in het Nederlands moeten afnemen, bij een Vlaming bvb? Heb daar al verhalen van gehoord. In Brussel spreken de mensen die tweetalig zijn, wat maar een klein deel is, beduidend minder goed Nederlands.

Paulski
Berichten: 14
Lid geworden op: 16 mei 2017, 18:22

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door Paulski » 18 jun 2017, 12:51

carboy schreef:
19 mei 2017, 00:30
- In welk examencentrum ben je geweest?
Anderlecht-Vorst (Brussel)
- Zat de examinator naast of achter jou?
Ze zat achter de passagier.
- Het keren in de straat: in hoevere mocht je zelf de plaats kiezen?
"In deze straat mag je keren"
- Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?
duidde de auto aan (vb. achter deze grijze Kia mag je parkeren)
- Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?
hoe controleer je de slijtage van je banden, claxon, linker- en rechter pinklichten, voor- en achter ontwaseming en mistlichten
- Ben je met de rijschool (welke?) of een begeleider geweest ?
Met de rijschool

Mijn begeleidster begon na 10 min een gesprek met de examinator. Het zorgde er ook voor dat ik me veel beter op mijn gemak voelde en dat de examinator iieeeetsjes minder streng beoordeelde.

Wat ook enorm helpt is om vooral in de buurt van het examencentrum te rijden. In Anderlecht zijn er enorm veel zones 30 dus zorg ervoor dat je elk bord ziet. Als je het bord in het begin van de straat gemist hebt en je twijfelt, dan kan je bijna 80% zeker zijn dat het een zone 30 is. Anders probeer je op het einde van de straat te kijken of je een 'einde van zone 30' bord kan zien.
We zijn ook

Als je geen tijd hebt om in de buurt van het examencentrum te rijden, kan je via Google Maps in Streetview de straten checken als je tijd hebt.

Ik heb van de rijschool een lijst gekregen met de populaire/moeilijke plaatsen in Anderlecht. Ik post ze later in dit forum.
Ik ben zeer benieuwd naar deze lijst van belangrijke plaatsen in Anderlecht. Heb daar namelijk komende week m'n eerste rijexamen.

Nicco
Berichten: 13
Lid geworden op: 27 nov 2016, 17:39

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Bericht door Nicco » 19 jun 2017, 10:29

Ik ben vandaag mijn rijexamen gaan doe nadat ik op mijn eerste poging op 9 maart gebuisd was. De tweede keer heb je echt veel minder stress.De perceptietest was vrij gemakkelijk en hier haalde ik dan ook 9/10 op.
In welk examencentrum ben je geweest? Haasrode
Zat de examinator naast of achter jou? Rechts achter mij
Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?Ik moest de motorkap openen en de koelvloeistof aanduiden. Vervolgens de rem induwen en pinken en dan nog uitleggen hoe ik mijn zetel juist zet. Dan is hij ingestapt en heeft hij gezegd welke 2 manoeuvres we gingen doen: links fileparkeren en in een rechte lijn achteruit rijden.
Ben je met de rijschool (welke?) of een begeleider geweest ?Ik ben met mama als begeleider geweest.
Zoals eerder gezegd was ik deze keer een pak minder gestresst. We draaiden het gebouw om en het starten op de kleine helling is ook heel goed gelukt. Dan zijn we rechts afgeslagen richting de ring van Leuven. Natuurlijk een paar fietsers die zich niks van de regels aantrekken tegengekomen maar daar heeft hij achteraf niets van gezegd. Om 8u45 's ochtends is er natuurlijk nogal wat file wat dan wel mooi toont dat je niet op oversteekplaatsen of midden in een kruispunt mag stilstaan. Aangekomen aan de ring aan de Naamsepoort liet hij me richting het station rijden en aan de Parkpoort terug de ring in de andere richting op. 200 meter verder een straatje rechts waar hij me links heeft laten fileparkeren. Hier was ik wat bang voor omdat ik dit moeilijker vind dan rechts fileparkeren, maar door het vele oefenen is dit toch mooi gelukt. Hij vroeg me niet eens om uit te stappen, hij zei gewoon dat het goed was omdat ik de bewegingen juist had uitgevoerd. Dan zijn we verder gegaan richting Parkpoort waar ik links moest afslaan richting station, maar hier maakte ik een grote fout: het pijltje dat zei dat ik naar links mocht was groen, maar het 'hoofd'verkeerslicht werd rood, maar door dat pijltje was ik compleet in de war en ben ik er bijna voor gegaan maar ben dan meteen van gedacht veranderd (allemaal op een halve seconde). Net op het moment dat ik wou stoppen zei de examinator "Pas op, het is rood!" en ik was al over de streep. Daar zag ik mijn slaagkansen wegvliegen. Het was gedaan. Hij liet me duidelijk terug richting examencentrum rijden, maar tegen mijn verwachtingen in liet hij me toch nog een zijstraatje inslaan waar ik in een rechte lijn achteruit moest rijden. Dit is aardig gelukt - wel wat van mijn rechte lijn afgeweken - maar ik heb hier ook een fietser achter mij voorrang gegeven. Nu gingen we echt terug naar het examencentrum, en omdat hij me het tweede manoeuvre nog had laten doen dacht ik dat er misschien nog een kans was, want ik vond dat behalve dat rode licht het merendeel goed was gegaan. De examinator is zeer aardig geweest om me het voordeel van de twijfel gegeven te hebben, want zo zei hij ook "ik denk wel dat op het moment dat ik riep je net ging stoppen" en voor de rest alles in orde was. Ik ben natuurlijk blij dat ik nu mijn rijbewijs kan gaan afhalen maar ik was nog duizend keer blijer geweest was dat voorval met het verkeerslicht niet gebeurd. Nu voel ik me een beetje schuldig bij diegenen die het nóg beter zouden gedaan hebben maar hun rijbewijs misschien toch niet hebben gehaald. Maar toch, na 11 maanden leren en oefenen mocht het toch eens tijd worden :)
Ik wil ook nog eens alle forumbeheerders bedanken voor hun duidelijke antwoorden bij al mijn vragen :D :D

PS Dit was mijn route
https://www.google.be/maps/dir/Heverlee ... 54!1m0!3e0

Plaats reactie