Enkele vragen ivm voorbereiding praktijkexamen (na meerdere mislukkingen)

Alles i.v.m. praktijkopleiding en examen.
IrinSouv
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 jul 2017, 14:58

Enkele vragen ivm voorbereiding praktijkexamen (na meerdere mislukkingen)

Bericht door IrinSouv »

Dit gaat een hele boterham worden, be prepared.

Ik heb mijn theorie voor de eerste keer gehaald in mijn laatste jaar middelbaar, in 2010. Ik heb met mijn vader dan bijna een jaar gereden voor ik me wou wagen aan het praktisch examen. Gebuisd. Ik was zo zenuwachtig dat ik zwarte vlekken kreeg voor mijn ogen, en kortademig werd.

Een week later probeerde ik het opnieuw, deze keer met 10g inderal (een bloeddrukverlager, en goed om de zenuwen onder controle te houden) maar het was weer van dat. Mijn knieën waren enorm aan het trillen en ik had weer een paniekaanval achter het stuur, waardoor ik volledig verstijfde.

Daarna hoefde het even niet meer voor mij. Ik ging volop voor mijn studies, en mijn eerste voorlopig rijbewijs verviel dus in 2013. Doordat de wet die bepaalt dat als je voorlopig rijbewijs vervalt, je de komende drie jaar geen nieuw voorlopig rijbewijs kan behalen, met terugwerkende kracht was, viel ik daar ook onder.

Ik wou echter wel mijn rijbewijs halen en niet wachten tot 2016, dus probeerde ik het met de rijschool. Ik deed eerst mijn theorie opnieuw in 2015, en nam toen 6 uur les. De begeleider was vol lof, zei dat ik zeker zou slagen, zonder enig probleem, zelfs dat hij zijn kinderen aan mij zou toevertrouwen omdat ik zo veilig en beheerst reed. Elke les was ik kalm en alert, en had ik ook plezier in het rijden. Maar op het examen ging het weer mis. Ik had 20g inderal genomen, en de zenuwen waren iets minder, maar ik was binnenin allesbehalve kalm. Toen ik links moest afslaan naar een grote en drukke weg, stond ik (naar mijn gevoel) te lang stil terwijl ik wachtte op een opening. Het was druk en warm, de auto achter mij toeterde, en paniek sloeg toe. Overhaastig heb ik me dan in een opening gewurmd, om aan de andere kant bijna in aanraking te komen met een auto die van de andere kant van de baan ook net op mijn rijstrook indraaide. De examinator heeft me nog 20 minuten laten rondrijden en manoeuvres laten uitvoeren (die goed waren) terwijl ik bijna in tranen achter het stuur zat.

De zenuwen zijn dus altijd een groot probleem geweest: op elke mondeling of praktisch examen (muziek bvb), doorheen mijn hele schoolcarrière, spelen ze mij al parten. Ik had echter nooit gedacht dat ze het ergst ooit zouden zijn tijdens mijn rij-examen. Nu mijn vragen:
  • Ik ga nu morgen opnieuw mijn theorie afleggen. Ik vermoed dat dit geen probleem zal zijn. Mijn voorlopig rijbewijs is vervallen in 2013, dus ik zou een nieuw voorlopig rijbewijs kunnen aanvragen en volgende week opnieuw kunnen beginnen oefenen met mijn vader als ik morgen slaag. Is dit zo?
  • Ik heb geen bewijs meer van mijn geslaagde theorietest in 2014 (dit heb ik volgens mij moeten afgeven bij mijn derde praktijkpoging). Van mijn derde mislukte praktijkexamen heb ik wel de papieren nog. Is dit voldoende om opnieuw een theorie en praktijkexamen (+ lessen) te kunnen afleggen?
  • Men heeft het altijd over 6 uur verplichte rijles als je twee keer niet slaagt, maar hoe zit het met 3 keer niet slagen? Ik ben sowieso van plan om 4 of 6 uur examenroute en -begeleiding te nemen.
Bedankt voor jullie tijd. Ik hoop echt dat ik voor 2018 mijn praktische test kan afleggen, en kan slagen. Ik ben momenteen nog bezig met een masteropleiding, maar wil echt mijn rijbewijs halen vooraleer ik begin te werken, en ik voel me er echt slecht over dat het enige dat mijn belet om het te halen, ikzelf ben. Er is een nieuwe rijschool geopend dicht bij waar ik woon, met een hoog slaagpercentage en speciale begeleiders die zich hebben gespecialiseerd in mensen zoals ik, die al 2 of 3 keer zijn gebuisd.

Fingers crossed
de rijprof
Medewerker
Berichten: 8352
Lid geworden op: 01 jul 2008, 00:24
Contacteer:

Re: Enkele vragen ivm voorbereiding praktijkexamen (na meerdere mislukkingen)

Bericht door de rijprof »

Dat is wat men 'faalangst' noemt.
Het enige wat je er kunt aan doen, ligt bij jouzelf.
Tracht er eens anders naar te kijken, op een positieve wijze, waarbij je gewoon een ritje maakt waarbij je een passagier (examinator) mee neemt die jouw vriend is.
Mensen maken zich soms van alles wijs dat negatief is en dat heeft zijn weerslag op het resultaat.
Als je positief denkt, zal het heel wat beter gaan.
http://www.derijprof.be - Zoekend kijken, doet je veiliger en vlotter rijden
Plaats reactie