Vraag invoegen autosnelweg

Alles i.v.m. praktijkopleiding en examen.
Eleanor Ruby
Berichten: 15
Lid geworden op: 07 aug 2014, 11:42

Vraag invoegen autosnelweg

Bericht door Eleanor Ruby » 07 jan 2017, 20:11

Een vraagje over de correcte manier bij de oprit van een autosnelweg om de invoegstrook te verlaten en dus de autosnelweg op te rijden. Ik dacht dat je dat mocht doen zodra je een stippellijn hebt (uiteraard moet je dan wel voldoende snelheid hebben om veilig te kunnen invoegen), maar mijn vader beweerde gisteren dat ik nog langer op de invoegstrook had moeten rijden tot ik bijna aan het einde ervan was (waar je de pijlen naar links ziet). Iemand uitsluitsel?

Gebruikersavatar
de rijprof
Medewerker
Berichten: 7052
Lid geworden op: 01 jul 2008, 00:24
Contacteer:

Re: Vraag invoegen autosnelweg

Bericht door de rijprof » 07 jan 2017, 23:02

Vanaf je naast jou een onderbroken streep hebt, mag je uitvoegen op voorwaarde dat je het verkeer op de snelweg voorrang geeft.
Het is zelfs aan te raden om uit te voegen, zodra het mogelijk is (en mag) en niet te wachten tot op het einde.

De rijstrookverminderingspijlen verwittigen jou dat het nu wel hoog tijd wordt om uit te voegen omdat er een rijstrook gaat wegvallen.
Neem jouw kans van zodra het mag en mogelijk is en wacht niet tot op het einde als dat niet nodig is.

Een onderbroken streep mag je overschrijden om van rijstrook te veranderen.
Bij een combinatie van een doorlopende en onderbroken streep vlak naast elkaar geschilderd, moet je rekening houden met de streep die het dichts aan jouw kant is.

De snelweg verlaten aan een uitrit doe je best ook zo vroeg mogelijk van zodra de wegmarkeringen het toelaten. M.a.w. geen te grote gaten laten waar anderen zouden kunnen tussen glippen.
http://www.derijprof.be - Zoekend kijken, doet je veiliger en vlotter rijden

Eleanor Ruby
Berichten: 15
Lid geworden op: 07 aug 2014, 11:42

Re: Vraag invoegen autosnelweg

Bericht door Eleanor Ruby » 08 jan 2017, 01:18

Bedankt voor het antwoord. Fijn te weten dat ik het dus wel degelijk juist deed.

bert.covens
Berichten: 4198
Lid geworden op: 13 sep 2009, 10:11
Locatie: hemiksem

Re: Vraag invoegen autosnelweg

Bericht door bert.covens » 08 jan 2017, 14:22

Een vaak gemaakte fout van beginnende bestuurders is om tegen amper 50 à 60 km/u aan het begin van de invoegstrook al meteen te willen invoegen. En dat is levensgevaarlijk. Benut daarom de invoegstrook om voldoende snelheid te maken, en je snelheid genoeg aan te passen ifv overige bestuurders die al op die autosnelweg rijden. Pas zodra het veilig kan, richting aangeven, nog even dubbelchecken en invoegen naar de autosnelweg.

Het oprijden van de autosnelweg kan je de eerste keer best inoefenen op pakweg een rustige zondagnamiddag. Je kan bvb bij wijze van oefening die autosnelweg oprijden, en vervolgens de eerstvolgende afrit weer verlaten en weer oprijden. Desnoods zelfs in de andere rijrichting. Een specifieke bestemming heb je dan niet gehad, maar je hebt na afloop véél meer geleerd dan wanneer je diezelfde autosnelweg een uur lang zou blijven volgen. Oefen dat een aantal keer in. En ga vervolgens wat opbouwen. Bijvoorbeeld op een weekdag, bij wat drukker verkeer de autosnelweg leren oprijden en verlaten.

Wil je het nuttige aan het aangename koppelen, bvb familie bezoeken op zondag aan zee. Dan kan je de autosnelweg oprijden, en enkele keren weer verlaten om er vervolgens weer op te rijden. Eventueel bij wijze van alternatief 's een stukje van een calamiteitenroute volgen (of met behulp van je begeleider en een gps) een stukje over lokale, jou onbekende wegen. Eventueel onderweg ergens een snelwegparking oprijden waar de begeleider het laatste stukje kan rijden (voordat je zelf te moe zou worden). Trek dan uiteraard wél de nodige extra tijd uit om op je bestemming te geraken.
Goed autorijden, betekent vooral ook aan anderen denken

Gebruikersavatar
de rijprof
Medewerker
Berichten: 7052
Lid geworden op: 01 jul 2008, 00:24
Contacteer:

Re: Vraag invoegen autosnelweg

Bericht door de rijprof » 08 jan 2017, 18:30

Eleanor Ruby schreef:uiteraard moet je dan wel voldoende snelheid hebben om veilig te kunnen invoegen
Zoals Bert terecht opmerkt, moet je zorgen dat je minstens aan gelijke aangereden snelheid komt om veilig te kunnen invoegen. Meestal rijden andere bestuurders (vrachtwagens) op de rechterrijstrook ongeveer 90 km/u.
Zorg dat je minstens 90 km/u haalt en liefst nog sneller dan kun je vóór de vrachtwagens invoegen.
http://www.derijprof.be - Zoekend kijken, doet je veiliger en vlotter rijden

Plaats reactie