Voorrang van rechts

Vraag hier tips en hulp van anderen.
Huub van Donkelaar

Voorrang van rechts

Bericht door Huub van Donkelaar » 07 aug 2010, 17:28

Volgende week is het al examen en ik kan al vrij goed rijden, maar één ding ben ik altijd blijven aan twijfelen. De voorrang van rechts. De borden die er mee te maken hebben ken ik uiteraard (alle borden overigens), maar wat ik irritant vind is dat je niet altijd weet of je op een voorrangsweg zit of niet.

Ik hanteerde tot hiertoe de stelregel: "Zie je geen oranje vierkant met witte rand of dat soort raket met een poot naar links of rechts of beide kanten, dan is het voorrang van rechts. Is er een raket, dan heb ik voorrang op alleen die straat waar het naar wijst, en is er een vierkant, dan is het een voorrangsweg en moet ik me geen zorgen meer maken." Na verandering van straat pas ik de regel weer toe.

Die regel is over het algemeen nuttig, maar kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Namelijk als je van een straat met voorrang van rechts naar een voorrangsweg gaat maar je weet niet dat het een voorrangsweg is (op onbekende plaatsen bijvoorbeeld) en je hebt nog geen voorrangsbord gezien en je stopt voor een straat van rechts om te kijken of er auto's uit komen. :roll:

Ingewikkelde toestanden zijn me dat. Zijn er geen bepaalde kenmerken waar je kan op letten zodat je een beetje in kan schatten of het al dan niet om een voorrangsweg gaat?

Ik hoorde van iemand dat alle banen met fietspaden voorrangswegen zijn, en dat er over het algemeen altijd voorrang van rechts geld als de zijstraat direct verbonden is met de weg (dus zonder fietspad er tussen). Zo'n kenmerken heb ik nodig, zodat ik mezelf niet altijd hoef af te vragen of het nu om een voorrangsweg gaat of niet.

Hopelijk begrijpen jullie een beetje wat ik bedoel. In een notendop gaat het er dus om dat ik niet altijd even goed kan inschatten of er voorrang geld of niet (natuurlijk zijn er borden, maar als er geen staan of ik er niet direct kan zien, begin ik te panikeren :x)

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten
Huub van Donkelaar

GRO
Administrator
Berichten: 11337
Lid geworden op: 26 mar 2005, 00:00

Re: Voorrang van rechts

Bericht door GRO » 07 aug 2010, 18:37

Namelijk als je van een straat met voorrang van rechts naar een voorrangsweg gaat maar je weet niet dat het een voorrangsweg is (op onbekende plaatsen bijvoorbeeld) en je hebt nog geen voorrangsbord gezien en je stopt voor een straat van rechts om te kijken of er auto's uit komen.
?????

Als je vanuit een straat waar de voorang van rechts geldt op een andere baan gereden komt, dan staan na dat kruispunt opnieuw borden die zeggen hoe de situatie op die nieuwe baan is.
Staan er helemaal geen borden, dan geldt op het eerstvolgende kruispunt de voorrang van rechts
Ik hoorde van iemand dat alle banen met fietspaden voorrangswegen zijn,
Er wordt zoveel verteld.

Huub van Donkelaar

Re: Voorrang van rechts

Bericht door Huub van Donkelaar » 07 aug 2010, 20:42

That sums it all up. Bedankt :D

Inazuma
Berichten: 8684
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Voorrang van rechts

Bericht door Inazuma » 09 aug 2010, 14:53

Huub van Donkelaar schreef:Zijn er geen bepaalde kenmerken waar je kan op letten zodat je een beetje in kan schatten of het al dan niet om een voorrangsweg gaat?
Buiten de borden die de voorrang regelen, is er in België geen enkel wegkenmerk waaruit blijkt of een weg voorrang heeft of niet.

Fietspaden kunnen probleemloos doorgetrokken worden over de kruispunten, ook langsheen wegen waar men voorrang moet verlenen.

Plaats reactie