Botsing bij verlaten van doodlopende straat

Plaats hier andere vragen die niet meteen met de leerstof te maken hebben.
Auto1995
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 nov 2016, 21:34

Botsing bij verlaten van doodlopende straat

Bericht door Auto1995 » 18 nov 2016, 21:41

Mijn wagen stond geparkeerd in een doodlopende straat, bij het achteruit uitrijden van de straat reed een bewoner van zijn oprit en zag mij niet, net zoals ik er vanuit ging dat de wagen ging blijven staan had ik ook niet gezien dat de auto in beweging was waardoor het tot een aanrijding kwam. Wie is nu in fout? Ik reed op de openbare weg en de tegenpartij van een oprit. Beiden deden we een manoeuvre dus zijn we beiden aansprakelijk of ben ik toch volledig in mijn recht?

Alvast bedankt!

bert.covens
Berichten: 4198
Lid geworden op: 13 sep 2009, 10:11
Locatie: hemiksem

Re: Botsing bij verlaten van doodlopende straat

Bericht door bert.covens » 18 nov 2016, 22:21

Auto1995 schreef:Mijn wagen stond geparkeerd in een doodlopende straat, bij het achteruit uitrijden van de straat reed een bewoner van zijn oprit en zag mij niet, net zoals ik er vanuit ging dat de wagen ging blijven staan had ik ook niet gezien dat de auto in beweging was waardoor het tot een aanrijding kwam. Wie is nu in fout? Ik reed op de openbare weg en de tegenpartij van een oprit. Beiden deden we een manoeuvre dus zijn we beiden aansprakelijk of ben ik toch volledig in mijn recht?

Alvast bedankt!
Begrijp ik het goed dat jullie beiden in beweging waren toen de aanrijding plaatsvond :?:


http://www.wegcode.be/wetteksten/sectie ... /171-art12

12.4. De bestuurder die een manoeuver wil uitvoeren, moet voorrang verlenen aan de andere weggebruikers.

Worden inzonderheid als manoeuvres beschouwd : van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aanpalende eigendom komen, keren of achteruitrijden.

Wordt niet als manoeuvre beschouwd : zich op het einde van een fietspad op de rijbaan begeven om rechtdoor te rijden of van rijstrook of van file veranderen bij het ritsen bedoeld in artikel 12bis.Onder het voorbehoud dat ik het correct begrijp, én dat het ook ZO op het aanrijdingsformulier staat, betreft het hier een gevalletje van twee bestuurders die gelijktijdig een maneuver uitvoeren :

- Jij omdat je achteruit de straat uitreed.
- De tegenpartij omdat die uit een aanpalende eigendom kwam.Ziehier dan twee relevante arresten bij het Hof van Cassatie :

Rolnr: 9927
Datum : 30/09/1992


Wanneer de rechter vaststelt dat beide bestuurders gelijktijdig een maneuver uitvoeren op de openbare weg, is wettig de veroordeling van één van hen wegens het niet verlenen van voorrang aan de ander, die van rechts kwam. ( Art. 12.3.1. Wegverkeersreglement. )


Rolnr 7077
Datum :15/03/1994


Wanneer beide bestuurders een maneuver uitvoeren wordt de voorrang van rechts beoordeeld op grond van de richting waarin de voertuigen zich bewegen.
Dus maak voor jezelf even een schets, wie van beiden er van rechts kwam (te beoordelen op basis van de effectief gereden richting) ....
Goed autorijden, betekent vooral ook aan anderen denken

Plaats reactie