Welke rijstrook volgen bij oprijden weg met één extra rijstrook

Plaats hier andere vragen die niet meteen met de leerstof te maken hebben.
Gast

Welke rijstrook volgen bij oprijden weg met één extra rijstrook

Bericht door Gast » 12 apr 2016, 17:33

Mijn vraag gaat concreet over de beruchte Dampoortrotonde in Gent, maar er zijn nog enkele plaatsen waar een gelijkaardige situatie geldt. Ik heb een heleboel vraagzinnen in mijn tekst gezet, dus voor de duidelijkheid heb ik de vier vragen waar ik een concreet antwoord op zoek aangeduid.

Er komt (binnen de bebouwde kom) een weg met twee rijstroken uit op een weg met drie rijstroken: https://goo.gl/maps/3ERPGhNECsk . Twee auto's staan te wachten aan de haaientanden. Wie rijdt naar waar? Wat daar in de praktijk gebeurt is dat de rechtse rijstrook rechts houdt, terwijl de linkse rijstrook de keuze heeft uit de twee overige rijstroken. Is dit correct? Of moet de linkse rijstrook links houden, en heeft de rechtse rijstrook keuze uit twee rijstroken? Dit is eerder gevraagd op dit forum, en dan was het antwoord dat er geen enkel artikel is dat de rechtse bestuurder verbiedt de tweede rijstrook te nemen (19.2.4°, dat dit normaal verbiedt, geldt niet aangezien het een eenrichtingsweg met meerdere rijstroken binnen de bebouwde kom betreft). Aangezien er dus geen specifieke regels zijn, geldt gewoon de voorrang van rechts. Klopt dit? Vraag 1: Mag ik hieruit dan afleiden dat de rechtse auto twee rijstroken mag kiezen, en de linkse uiterst links moet blijven? Vraag 2: En welke regel verbiedt de rechtse chauffeur dan om zelfs meteen naar de meest linkse rijstrook uit te wijken?

Ik heb dit probleem vooral aan de overkant van die rotonde: https://goo.gl/maps/zovifsY5hyD2 Daar is het zelfs nog iets ingewikkelder door de aanwezigheid van de B.O.B. De meest rechtse rijstrook van de rotonde wordt turborotondegewijs een afslag net na de zijweg waar ik uit kom. Vraag 3: Dus als ik daar de rotonde wil oprijden op de middelste rijstrook (de meest rechtse die op de rotonde blijft), moet ik dan concreet de rechtse of de linkse rijstrook nemen voor de rotonde?

Dan heb ik nog een vierde vraag. Deze situatie iets verderop op de ring: https://goo.gl/maps/4Vz3CAVVtP72 De linkse rijstrook mag naar links of rechts, de rechtse enkel naar rechts. Ik wil daar dus naar rechts, en dan op het volgende kruispunt direct erna de middelste rijstrook nemen (de meest rechtse van de twee rijstroken die linksaf slaan). Vraag 4: Sorteer ik links of rechts voor? Als ik rechts voorsorteer, komt de auto die links voorsorteerde naast mij rijden en wil die soms ook naar die middelste rijstrook. Mag ik dan nog naar die middelste rijstrook gaan of moet ik uiterst rechts blijven? Omgekeerd, als ik links voorsorteer, mag ik dan links van de auto rechts blijven rijden (ondanks het feit dat er op die plaats nog geen rijstroken geschilderd zijn) en proberen naar die middelste rijstrook te gaan? Welke van de twee opties is juist?

Inazuma
Berichten: 8199
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Welke rijstrook volgen bij oprijden weg met één extra rijstrook

Bericht door Inazuma » 12 apr 2016, 23:35

Gast schreef:Dit is eerder gevraagd op dit forum, en dan was het antwoord dat er geen enkel artikel is dat de rechtse bestuurder verbiedt de tweede rijstrook te nemen (19.2.4°, dat dit normaal verbiedt, geldt niet aangezien het een eenrichtingsweg met meerdere rijstroken binnen de bebouwde kom betreft). Aangezien er dus geen specifieke regels zijn, geldt gewoon de voorrang van rechts. Klopt dit? Vraag 1: Mag ik hieruit dan afleiden dat de rechtse auto twee rijstroken mag kiezen, en de linkse uiterst links moet blijven?
Er is geen bepaling die de rechtse auto beperkt tot de 2 rijstroken
Er is geen bepaling die oplegt dat de linkse links moet blijven ...
Vraag 2: En welke regel verbiedt de rechtse chauffeur dan om zelfs meteen naar de meest linkse rijstrook uit te wijken?
Niets ...
Ik heb dit probleem vooral aan de overkant van die rotonde: https://goo.gl/maps/zovifsY5hyD2 Daar is het zelfs nog iets ingewikkelder door de aanwezigheid van de B.O.B.
De overgang van BOB naar rijbaan, is volgens mij een maneuver dat de bussen verplicht voorrang te verlenen tegenover de bestuurders die samen met hen af willen slaan.

Bekijk ook de overgang van (eindigend) fietspad naar rijbaan, specifiek uitgezonderd in Art 12.4 om GEEN maneuver te zijn.

Voor de BOB is er zo niets geregeld.
Maar VZVIW is er ook geen rechtspraak ten gronde over ...
Blijft dus koffiedik kijken.
De meest rechtse rijstrook van de rotonde wordt turborotondegewijs een afslag net na de zijweg waar ik uit kom. Vraag 3: Dus als ik daar de rotonde wil oprijden op de middelste rijstrook (de meest rechtse die op de rotonde blijft), moet ik dan concreet de rechtse of de linkse rijstrook nemen voor de rotonde?
Nergens bepaald wat je daarmee moet aanvangen.

Ik kan je enkel aanraden om vanuit de rechtse rijstrook af te slaan
Je komt dan altijd van rechts ...


Wat nu wel opvalt, is dat er geen opgelegd eenrichtingsverkeer is ...
Het is er wel feitelijk, maar niet door een F19 Afbeelding ...

Vraag is dan of je zo onder de uitzondering van 9.4 + 19.2.4 valt ...
Vraag 4: Sorteer ik links of rechts voor?
Ik zou daar rechts pakken : je rijdt dan rechts, en links zou wel eens kunnen vast staan door linksafslaand verkeer dat altijd moeilijker over gaat geraken.

Je moet hier de beweging zo kort mogelijk uitvoeren - geen van de uitzonderingen geldt zo te zien ...
Ook de linkse moet dat
Die mag dus niet links gaan staan, en dan ruim rechtsaf afdraaien ... in theorie natuurlijk.

Marc Segher
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 dec 2016, 09:54

Re: Welke rijstrook volgen bij oprijden weg met één extra rijstrook

Bericht door Marc Segher » 09 dec 2016, 00:23

Op de foto zie ik nergens een gebodsbord D5. Mag ik hier uit afleiden dat dit eigenlijk geen rotonde is? Wil alleen maar bijleren.

Inazuma
Berichten: 8199
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Welke rijstrook volgen bij oprijden weg met één extra rijstrook

Bericht door Inazuma » 09 dec 2016, 06:54

Marc Segher schreef:Op de foto zie ik nergens een gebodsbord D5. Mag ik hier uit afleiden dat dit eigenlijk geen rotonde is? Wil alleen maar bijleren.
Als je geen D5 Afbeeldingziet staan, is er per definitie géén rotonde :

2.39. "Rotonde" : weg waarop het verkeer in één richting geschiedt rond een aangelegd middeneiland en gesignaleerd met verkeersborden D5 en waarvan de toegangswegen voorzien zijn van verkeersborden B1 of B5.

Plaats reactie