MP3 luisteren tijdens het rijden van een brommer

Plaats hier andere vragen die niet meteen met de leerstof te maken hebben.
Patte
Berichten: 120
Lid geworden op: 02 nov 2005, 00:00

Bericht door Patte » 18 jul 2006, 03:51

Op zich zou dit niet verboden zijn indien je zoals os2lover reeds al aanhaalde niet in zo'n situaties terechtkomt.

Juist de wettelijke basis meegeven:

Artikel 8.3. K.B. 01/12/1975 : Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten.Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.

Voor interpretatie vatbaar natuurlijk. Het moet kunnen aangetoond worden en de rechter zal hier dan moeten beslissen.

Het komt er op neer dat elke handeling ook, zoals roken, mp3 beluisteren, ... GEEN effect mag hebben op uw rijden en dat u steeds dezelfde reacties blijft hebben als het rijden zonder al deze voorwerpen ...

Gebruikersavatar
Bertje
Berichten: 491
Lid geworden op: 03 apr 2006, 00:00
Locatie: Lier

Bericht door Bertje » 18 jul 2006, 04:25

Naast het veiligheidsaspect zou je ook rekening moeten houden met het gezondheidsaspect. Aan 45km/h maken de rijwind en de motor ook al heel wat lawaai, als je dan nog muziek wil beluisteren zal je het volume vrij hoog moeten zetten, wat nefast is voor je gehoororgaan.
Geluidssignalen zoals die van prioritaire voertuigen zijn met een helm op en met het lawaai van de rijwind en de motor zowieso al moeilijk te horen, als je daar bovenop nog eens extra lawaai in je oren gaat pompen zal je niets meer kunnen horen van het verkeer rondom je.

Gebruikersavatar
Sofie
Berichten: 209
Lid geworden op: 10 sep 2005, 00:00

Bericht door Sofie » 18 jul 2006, 05:12

MP3 beluisteren is niet verboden, maar met één hand sturen en ondertussen met je gsm telefoneren wel? Wat is het verschil? (aangezien met één hand sturen niet verboden is)

Gebruikersavatar
Benny Stinkens
Administrator
Berichten: 5911
Lid geworden op: 27 apr 2005, 00:00
Locatie: Dilsen

Bericht door Benny Stinkens » 18 jul 2006, 05:40

Sofie schreef: MP3 beluisteren is niet verboden, maar met één hand sturen en ondertussen met je gsm telefoneren wel? Wat is het verschil? (aangezien met één hand sturen niet verboden is)
Het zou kunnen zijn dat je MP3 speler gewoon aan je hangt terwijl je je gsm tijdens het bellen in je hand hebt
Als je met één hand stuurt en je komt iets tegen verlies je al reactietijd en als je dan nog iets (gsm) in je ander hand hebt verlies je dus nog meer reactietijd.

Hoe dan ook Patte schreef reeds
Quote: Juist de wettelijke basis meegeven:

Artikel 8.3. K.B. 01/12/1975 : Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten.Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.
Men verbiedt soms ook om luide muziek in je auto te hebben met als argument hetzelfde artikel als hierboven.
En toch kunnen dove mensen perfect autorijden

Het komt er dus op neer dat als je kunt aantonen dat je voldoet aan art 8.3 er geen probleem is.

Net hetzelfde als het rijden met teenslippers enz....
Bezit paardenkrachten onder je motorkap, stop een tijger in je tank, maar wees geen ezel achter het stuur.

Jozef
Medewerker
Berichten: 3855
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Bericht door Jozef » 18 jul 2006, 06:06

Benny schreef: En toch kunnen dove mensen perfect autorijden
Inderdaad. Vele dove mensen kunnen bepaalde geluidstrillingen voelen.

In feite valt het gebruik van een niet-handenvrije GSM ook onder AR 8.3.

Indien een bevoegd persoon wenst te verbaliseren op basis van AR 8.3, dient hij evenwel uit te leggen waarom een bepaalde handeling de naleving ervan in het gedrang bracht.

Voor het gebruik van een niet-handenvrije GSM daarentegen kan een bevoegd persoon verbaliseren op basis van AR 8.4 zonder verdere uitleg.

Dit is een figuur die in het verkeersreglement op vele plaatsen voorkomt.

Voorbeeld:
Quote: AR 24. Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te laten parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid :
...
En dan volgt er een opsomming van 10 specifieke gevallen.

Doet één van die 10 gevallen zich voor, dan kan een bevoegd persoon daarop verbaliseren zonder verdere uitleg.

Doet geen van die 10 gevallen zich voor, maar is een bevoegd persoon toch van oordeel dat AR 24 niet nageleefd werd, dan zal hij omstandig dienen uit te leggen waaruit het gevaar of de hinder voor andere weggebruikers bestond.

ikke123
Berichten: 10
Lid geworden op: 17 okt 2006, 00:00

MP3 luisteren tijdens het rijden van een brommer

Bericht door ikke123 » 18 jul 2006, 11:45

Mijn vraag is als ek met een brommer klasse B rijdt mag ek dan muziek luisteren ? of is dat verboden ?

os2lover
Berichten: 50
Lid geworden op: 16 mei 2005, 00:00
Locatie: Zulte
Contacteer:

Bericht door os2lover » 18 jul 2006, 11:49

Op zich zal dat toegelaten zijn.
Desalniettemin is er naast het al dan niet verboden zijn ook het veiligheidsaspect: ga je nog wel het verkeer rondom jou horen ? Hoor je de sirene van een prioritair voertuig boven je muziek uit ? Hoor je het als een bestuurder je door middel van een claxon probeert duidelijk te maken dat je in een gevaarlijke situatie zit ?

zotte_tine
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 mei 2006, 00:00

Bericht door zotte_tine » 22 jul 2006, 03:22

hoi, wel intressant onderwerp,

wat ik erover denk, ik als doof persoon, kan autorijden zoals het hoort maar geluidstrillingen voel je ook niet altijd zoals een sirene kun je niet voelen!!! maar als je in bed ligt en die naast je snurkt dan trilt heel het bed wel
als je muziek luistert tijdens het rijden, je zit met je gedachten al voor een stukje ergens anders (denk maar aan de romantisch liedje, je zit mss te denken aan je eerste lief ofzo ), je bent dan ook zeker niet gewoon om meer in je spiegels te kijken, wat dove bestuurders dus automatisch doen! in de auto zelf heb je als doof persoon niet zo veel zaken die je kunt voelen, als er ene in u gat rijd dan gade da voele ja, maar ook als horende bestuurder voel je dat wel
ik zou het toch afraden om muziek te beluisteren tijdens het rijden, ook al is het mss toegelaten maar toch vind ik het gevaarlijk en ook is het niet echt te vergelijken met iemand die doof is. een dove persoon hoort niks maar let meer op terwijl een horend iemand wel iets hoort en er mss niet volledig bij is op gebied van concentratie op de weg.


grtjs Tine

piet
Berichten: 2
Lid geworden op: 22 dec 2006, 00:00

Bericht door piet » 23 jul 2006, 01:41

Is het toegelaten om met een brommer of een motorfiets met een hand te rijden?

Jozef
Medewerker
Berichten: 3855
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Bericht door Jozef » 23 jul 2006, 02:25

Piet schreef: Is het toegelaten om met een brommer of een motorfiets met een hand te rijden?
Neen, behalve om een teken met de arm te geven:

om een zijwaartse verplaatsing aan te kondigen (zoals veranderen van rijstrook), als het voertuig niet uitgerust is met richtingsaanwijzers of deze defekt zijnom links of rechts aflaan aan te kondigen, in dezelfde omstandighedenom aan te kondigen dat je gaat vertragen, als het stoplicht van het voertuig defekt is.In andere gevallen wordt het rijden met één hand in principe beschouwd als een overtreding van AR 8.3.

Ik kan me nochtans voorstellen dat het niet als een overtreding zou beschouwd worden om kortstondig met één hand te rijden wanneer dit bijvoorbeeld noodzakelijk is om de helm in te stellen (vizier, zonnescherm, verluchtingsopeningen) of om het benzinekraantje op de reservestand te zetten.

thomas_d.b

Re: MP3 luisteren tijdens het rijden van een brommer

Bericht door thomas_d.b » 28 jun 2018, 20:40

en een gerold sigaretje roken bv ? als de de weg zeer verkeersluw is, ; als het het sigaretje nog niet op is maar het 's zomers te warm begint te worden in het motorpak, dus al vertrekken met klapvizier geopend - wel geen filtersigaret (want dat zou leiden tot zwerfvuil zonder asbakje op de tweewieler of potje in een borstzakje) , in de mond laten bungelen en maar soms eens kijken (met één hand sturend danwel op dat moment) of het nog niet te kort aan het worden is door de wind .. als er dan geen politie achter mij is ook al rijd ik goed die me aan de kant zet, is dit denk ik even (on)schuldig dan wanneer dit wel zo zou zijn? valt dit ook nog binnen de wet ^-^

Inazuma
Berichten: 8629
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: MP3 luisteren tijdens het rijden van een brommer

Bericht door Inazuma » 28 jun 2018, 23:18

Geniet er van
Kan je laatste zijn ...

Jozef
Medewerker
Berichten: 3855
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: MP3 luisteren tijdens het rijden van een brommer

Bericht door Jozef » 29 jun 2018, 16:14

thomas_d.b schreef:
28 jun 2018, 20:40
in de mond laten bungelen en maar soms eens kijken (met één hand sturend danwel op dat moment) of het nog niet te kort aan het worden is door de wind
Daarvoor hoef je het stuur niet los te laten. Als de sigaret te kort wordt, zul je dat wel aan je lippen voelen. Maar dan heb je weer het probleem dat je op de openbare weg zomaar geen vlees mag opstoken.

Plaats reactie