Door 2 rode lichten gereden gevolgen?

Vragen i.v.m. andere rijbewijzen.
Thibautb
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 apr 2017, 10:06

Door 2 rode lichten gereden gevolgen?

Bericht door Thibautb » 29 apr 2017, 10:16

Beste mensen,
Ik ben gisterennnacht omstreeks 3.30 uur door twee rode lichten gereden en de politie heeft mij ook tegengehouden in mechelen. Hier zijn geen excuses voor en ik zou dit ook niet hebben mogen doen. Ik ben nog beginnende brommer (b) bestuurder 1 jaar en 10 maanden. Dit was mijn enigste overtreding.
De agenten hebben mijn rijbewijs niet ingenomen alleen mijn gegevens genoteerd.

Nu heb ik een paar vragen:
- Aangezien mijn rijbewijs niet was ingetrokken is er dan een grote kans dat ik een minnelijke schikking krijg?
- ik ben momenteel bezig met mijn B rijbewijs maar heb op dit moment alleen nog maar een voorlopig rijbewijs. Mijn examen staat gepland op 6 juni 2017. Als ik naar de politierechtbank moet in Mechelen is er dan een kans dat ze zowel mijn b als am afnemen? En kan dit gevolgen hebben voor mijn examen?
- Zal dit gevolgen hebben voor de prijs van mijn verzekering voor de auto?
- Kan iemand mij vertellen of het in Mechelen een strenge of minder strenge rechtbank is?

bert.covens
Berichten: 4198
Lid geworden op: 13 sep 2009, 10:11
Locatie: hemiksem

Re: Door 2 rode lichten gereden gevolgen?

Bericht door bert.covens » 29 apr 2017, 18:02

Thibautb schreef:
29 apr 2017, 10:16
Beste mensen,
Ik ben gisterennnacht omstreeks 3.30 uur door twee rode lichten gereden en de politie heeft mij ook tegengehouden in mechelen. Hier zijn geen excuses voor en ik zou dit ook niet hebben mogen doen. Ik ben nog beginnende brommer (b) bestuurder 1 jaar en 10 maanden.
Of het nu met je voorlopig rijbewijs voor de auto was, dan wel met je bromfiets, je valt NIET onder de strengere bestraffing van beginnende bestuurders. Klik >>> hier voor meer info daaromtrent.

Let wel : nog niet té voorbarig victorie kraaien. De rechter is in jouw geval niet verplicht die zwaardere bestraffing op te leggen. Maar het kàn nog steeds. Je kàn nog steeds een vervallenverklaring uit het recht een motorvoertuig te besturen, en je kàn nog steeds herstelproeven opgelegd krijgen om je rijbewijs terug te krijgen.
Thibautb schreef:
29 apr 2017, 10:16
Dit was mijn enigste overtreding.
Als ik je goed begrijp, waren het er in feite twéé : je bent niet 1, maar 2 keer achtereenvolgens door het rode licht gereden. Ik ben geen jurist, maar ik denk niet dat je dan van een ééndaadse opzet kan spreken. Het is immers niet omdat je een eerste keer een rood licht negeert, dat je diezelfde overtreding even verderop ook nog 's een tweede keer kan begaan.
Thibautb schreef:
29 apr 2017, 10:16
De agenten hebben mijn rijbewijs niet ingenomen alleen mijn gegevens genoteerd.
Zij hebben dus de vaststellingen gedaan. Zij hebben vastgesteld wie met welk voertuig 2x een rood verkeerslicht genegeerd heeft, en daarvan PV opgesteld. Dat PV gaat naar het parket, die er zich verder over zal buigen.
Thibautb schreef:
29 apr 2017, 10:16
Aangezien mijn rijbewijs niet was ingetrokken is er dan een grote kans dat ik een minnelijke schikking krijg ?
Een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs is vervelend voor de overtreder. Maar het betreft nog géén straf. Het is in feite niks meer dan een preventieve maatregel die de overtreder opgelegd wordt uit veiligheidsoverwegingen.

Het negeren van een rood verkeerslicht, betreft een overtreding van de derde graad. Een zware overtreding dus. In het Antwerpse, gebeurt deze overtreding helaas nog dermate vaak dat het onbegonnen werk zou zijn om elke overtreder effectief voor de rechter te brengen. Mààr .... het feit dat je het niet 1, maar wel 2 x achtereenvolgens én bovendien 's nachts (dus op een ongevalsgevoeliger tijdstip) gedaan hebt, zal hier niet écht in je voordeel spelen. Val dus niet achterover als de procureur aan jouw dossier nét "ietsjes" méér aandacht schenkt ....

Nu, mocht je afschrift van het PV krijgen, gevolgd door een tweede schrijven met een overschrijvingsformulier, zou ik je aanraden om vooral niet te twijfelen en te màken dat die tijdig en correct betaald is. In dat geval, ben je in principe van verdere vervolging verlost. Beschouw het dan als een tweede kans die je krijgt, en grijp ze. Zulke kansen gaan namelijk niet blijven komen. Vermits het twee keer achtereenvolgens een overtreding van de derde graad betreft, zal het een dure les zijn. Maar voor de rechtbank verschijnen, zal sowieso nog "ietsjes" duurder uitvallen. Bij een strafmaat door een rechter bepaald, komen er immers nog gerechtskosten en daarbovenop ook nog 's een bijdrage aan het zogenaamde slachtofferfonds bij. En in de rechtbank, kan er dan ook nog 's een vervallenverklaring uit het recht een motorvoertuig te besturen bovenop komen ook nog.

Geen nieuws is gewoonlijk goed nieuws volgens een welbekend spreekwoord. In dit geval echter niet. Een eerste schrijven, gevolgd door een tweede schrijven mét overschrijvingsformulier is immers goed nieuws. Dat betekent dat je er vanaf komt met het betalen van een boete. Lastig voor de portemonnee, maar hoe dan ook toch beter nieuws voor jou dan de kans die met de dag groter wordt dat het zal uitdraaien op een dagvaarding voor de politierechtbank.
Thibautb schreef:
29 apr 2017, 10:16
ik ben momenteel bezig met mijn B rijbewijs maar heb op dit moment alleen nog maar een voorlopig rijbewijs. Mijn examen staat gepland op 6 juni 2017.
Er gaan makkelijk meerdere maanden tot net geen jaar voorbij tussen het moment van de vaststellingen van je overtredingen en het tijdstip dat je daadwerkelijk voor de politierechter verschijnt. De kans dat je nog voor die datum voor de rechtbank zult verschijnen, is dus uiterst klein. Als de rechter dan een vervallenverklaring uitspreekt, duurt het nog 's even voordat die effectief ingaat.

Geen probleem dus om intussen goed verder te oefenen en alvast je rijbewijs te behalen.
Thibautb schreef:
29 apr 2017, 10:16
Als ik naar de politierechtbank moet in Mechelen is er dan een kans dat ze zowel mijn b als am afnemen? En kan dit gevolgen hebben voor mijn examen?
Als de rechter een vervallenverklaring uitspreekt, is dat zelfs de regel. Een rechter spreekt immers een verbod uit op het besturen van een motorvoertuig.

Hij kàn je een gunstmaatregel toekennen en de vervallenverklaring beperken qua categorie motorvoertuigen waarvoor die vervallenverklaring geldt. De vervallenverklaring moet dan wél minstens betrekking hebben op de categorie voertuigen waarmee je door het rode licht gereden bent.

Let wel: het blijft een gunstmaatregel. Als je hierop hoopt, moet je dat ter zitting aan de rechter vragen. De rechter kàn op deze vraag ingaan, maar hij is dat niet verplicht.
Thibautb schreef:
29 apr 2017, 10:16
Zal dit gevolgen hebben voor de prijs van mijn verzekering voor de auto?
Vraag even na bij je makelaar.
Thibautb schreef:
29 apr 2017, 10:16
Kan iemand mij vertellen of het in Mechelen een strenge of minder strenge rechtbank is?
Elke rechter oordeelt souverein. Dossier per dossier, met àlle elementen waarover hij op dàt bewuste moment beschikt, à charge en à décharge. Anders gezegd: hij/zij houdt rekening met alle (door hem/haar bewezen geachte) elementen in je voordeel én nadeel.

Ook de indruk die je zélf geeft ter zitting, kan meespelen. Zo houdt een rechter er doorgaans niet zo van overtreders die hun advocaat naar de rechtbank sturen en zélf verstek geven. "Grrmbl, de overtreder doet niet eens de moeite om zichzelf te komen verantwoorden...". Ook houdt een rechter niet zo van overtreders die de inbreuk niet betwisten, maar met goedkope excuus-truzen en flauwe smoezen komen aandraven in de hoop er onderuit te muizen. Die standaard smoezen heeft hij/zij doorgaans al ZO vaak gehoord, dat hij/zij ze al allemaal uit 't hoofd kent. "Oh ja, NOG maar 's iemand die met dàt smoesje komt aandraven". Ook houdt hij/zij doorgaans niet zo van overtreders die niet voor de eerste keer op het matje geroepen worden in de rechtbank. "Je hebt al 's een straf opgelopen, maar blijkbaar heb je er niet bijster veel uit geleerd, want nu sta je hier opnieuw". En wettelijk gezien, is hij/zij zelfs verplicht de strafmaat te laten doorwegen in geval van herhaling (recidive).

Een rechter ziet doorgaans liever iemand voor zich die de inbreuk durft toegeven. Iemand die z'n fout(en) inziet en er al uit geleerd heeft, over voldoende schuldbesef beschikt, en z'n straf zal aanvaarden, en precies daarom toch nog hoopt op enige mildheid. Mildheid kàn er bijvoorbeeld in bestaan om de strafmaat eerder naar het wettelijk voorziene minimum uit te spreken en/of een gedeelte van de straf voorwaardelijk uit te spreken.

Haal intussen alvast al je rijbewijs, en ga zélf ook naar de zitting. Wik en weeg ter zitting je woorden vooraf goed. Je krijgt slechts weinig tijd om je te verantwoorden. En de indruk die de rechter van jou krijgt, kan zeker mede-bepalend zijn in de bepaling van de strafmaat. En denk erom, zoals zo vaak geldt ook hier : de éérste indruk is (zoals zo vaak) de belangrijkste. Een beetje zoals in het spreekwoord: "je krijgt maar één keer de kans om iemand een éérste indruk over jou te geven"

Een rechter is dus géén voorgeprogrammeerde robot, waar je een overtreding kan intikken, waarna je een ticketje afgedrukt krijgt waarop jouw strafmaat te lezen staat. Een rechter is een mens van vlees en bloed, net zoals jij en ik. Hij/zij zal de indruk die je ter zitting geeft én jouw individuele dossier wikken en wegen en je strafmaat bepalen binnen de twee witte krijtlijnen die de wetgever voorzien heeft. Niemand hier heeft een glazen bol. Finaal is het de rechter die zal bepalen of hij je nog een tweede kans wil geven, dan wel meteen een stevig lesje wil leren.
Goed autorijden, betekent vooral ook aan anderen denken

Thibautb
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 apr 2017, 10:06

Re: Door 2 rode lichten gereden gevolgen?

Bericht door Thibautb » 29 apr 2017, 18:27

Danku voor het uitgebreide antwoord.
Ik vroeg me nog iets af, ik begrijp niet helemaal waarom ik niet strenger gestraft wordt als beginnende bestuurder. Aangezien 3e graads overtredingen wel onder die wet vallen. Is dit omdat ik nog niet houder van een B rijbewijs ben maar alleen maar een AM op dit moment? En houden ze rekening pet dat ik op dat moment mijn AM alleen had en niet mijn B?

Ik maak me vooral zorgen dat ik weer mijn theorie of praktijk examen moet gaan doen. Als dit dan het geval is zal dat dan van am zijn of van het B rijbewijs?

bert.covens
Berichten: 4198
Lid geworden op: 13 sep 2009, 10:11
Locatie: hemiksem

Re: Door 2 rode lichten gereden gevolgen?

Bericht door bert.covens » 29 apr 2017, 19:20

Thibautb schreef:
29 apr 2017, 18:27
Danku voor het uitgebreide antwoord.
Ik vroeg me nog iets af, ik begrijp niet helemaal waarom ik niet strenger gestraft wordt als beginnende bestuurder.
Omdat die strengere bestraffing van beginnende bestuurders van toepassing is op diegenen die sedert minder dan twee jaar houder zijn van een (definitief) rijbewijs B, en kennelijk niet voor iemand die houder is van een voorlopig rijbewijs B.

Politierechters moeten recht spreken zoals de wetgever de wetgeving gemaakt heeft. Ook al is die soms ondoordacht opgesteld (met ronduit absurde gevolgen). Maar vergis je niet. Politierechters zijn ook niet van gisteren, en ze zijn zich terdege bewust van dit absurd hiaat. Sommigen durven dan ook wel 's dezelfde straf uitspreken als wat ze verplicht zouden opleggen als de overtreder wél onder de toepassing valt van de strengere bestraffing van beginnende bestuurders.
Goed autorijden, betekent vooral ook aan anderen denken

Plaats reactie