Vraag 553

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
Jialin

Vraag 553

Bericht door Jialin » 28 apr 2019, 14:31

Vraag: https://prnt.sc/nhvujg

In les 20 op de site staat:
Maar als de bestuurder die van rechts komt de voorrang niet kan nemen, omdat een reeks auto's de rijbaan dwarsen, dan moet de bestuurder die voorrang moet geven niet nutteloos blijven wachten, maar mag hij het kruispunt oprijden.

Bron: Gratis Rijbewijs Online - https://www.gratisrijbewijsonline.be/th ... -kruispunt
Waarom geldt dit niet als een overstekende voetganger ervoor zorgt dat de groene auto zijn voorrang niet kan nemen? Moet de blauwe auto dan nutteloos blijven wachten als die bijvoorbeeld rechtdoor wil?

Jozef
Medewerker
Berichten: 4003
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: Vraag 553

Bericht door Jozef » 29 apr 2019, 08:59

Dit is een vraag over de voorrangsprincipes. Het basisprincipe is inderdaad dat de blauwe auto zich als laatste op het kruispunt begeeft, want zijn bestuurder moet voorrang verlenen aan de bestuurder van de groene wagen (voorrang van rechts), die op zijn beurt voorrang moet verlenen aan de voetganger (oversteekplaats voor voetgangers). In die zin heb ik dan ook niets aan te merken op de vraag.

De uitzondering die je aanhaalt uit les 20 zou natuurlijk ook gelden als een zeker aantal voetgangers aldaar op hetzelfde ogenblik zouden (willen) oversteken. Hetzelfde geldt uiteraard als daar slechts enkele voetgangers zouden (willen) oversteken die een lang voorwerp dragen:

Afbeelding

Als er slechts één voetganger zou (willen) oversteken, is het zeer de vraag of de blauwe auto het kruispunt al volledig zou overgereden zijn op het ogenblik dat de groene auto al kan doorrijden. Deze uitzondering maakt dan ook niet het voorwerp van de vraag uit.

Belangrijk is te beseffen dat je volstrekt geen voorrang verleent aan een voorranghebbende bestuurder als die door jou ook maar voor het minste vertraagd wordt.

Jialin

Re: Vraag 553

Bericht door Jialin » 29 apr 2019, 18:44

Dus concreet, bij twijfelgeval is de uitzondering niet van toepassing en moet je de basisprincipes van voorrangsregels toepassen? Heb ik het zo juist?

Jozef
Medewerker
Berichten: 4003
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: Vraag 553

Bericht door Jozef » 29 apr 2019, 21:14

Juist. Liever een keer teveel blijven wachten om voorrang te verlenen dan een keer te weinig.

Plaats reactie