vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
SaraFlux
Berichten: 7
Lid geworden op: 16 feb 2019, 20:18

vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door SaraFlux » 16 feb 2019, 20:28

Beste,

Kan u mij aub wegwijs maken met het volgende dilemma van mij;

Ik ben een alleenstaande moeder die dolgraag haar rijbewijs wil behalen, ook omdat ik in mijn toestand noodgedwongen een auto nodig heb om naar het werk te rijden enz.
Ik ben nu al jaren hiermee tevergeefs aan het sukkelen omdat ik helaas geen begeleider vindt voor mijn voorlopig 36 maanden, die geschikt is binnen mijn familiale netwerk.

Ik heb hierdoor reeds in het verleden 18maanden omgewisseld naar 36maanden, deze rijbewijs was vervallen.
Ik kwam in de 3jaar wachttijd terecht en die vervalt binnekort in augustus.
Ik mag dan eindelijk terug van 0 beginnen met mijn rijbewijs maar ik vrees voor hetzelfde probleem; ik heb geen rijbegeleider!

Ik was nu eindelijk ook blij met het nieuwe rijbewijs 12 maanden voor mensen zoals ik om de wachttijd van 3jaar te overbruggen, maar helaas is ook deze enkel met begeleider ofwel een gebrevetteerde rijinstructeur.

Nu, dat laatste klinkt voor mij al iets meer hoopvoller omdat ik dan denk, ik zal eens googlen en zoeken naar een gebrevetteerde rijinstructeur, alleen kom ik dan bij zo'n erkende centra's terecht en heb ik geen idee of deze lesgevers eigenlijk in staat zijn om mee te tekenen voor in mijn nieuw voorlopig rijbewijs te komen staan?

Op deze manier duurt het eeuwen voordat ik mijn rijbewijs behaal omdat ik gewoonweg geen begeleider kan vinden binnen mijn onmiddellijke netwerk, wat ik niet in de hand heb . Ik kan inderdaad beginnen met een 18 maanden terug en zelfstandig rijden maar ik wil graag zo snel mogelijk starten en het nieuw model 12maanden nu al aanvragen tijdens mijn wachttijd nu het kan maar kan iemand mij aub wegwijs maken hoe ik alsnog een begeleider kan vinden die mij kan helpen en mee wil gaan tekenen als begeleider??
Alvast enorm bedankt voor uw tips

vriendelijke groeten,
Sara

Jozef
Medewerker
Berichten: 4003
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door Jozef » 16 feb 2019, 21:46

SaraFlux schreef:
16 feb 2019, 20:28
kan iemand mij aub wegwijs maken hoe ik alsnog een begeleider kan vinden die mij kan helpen en mee wil gaan tekenen als begeleider??
Beste Sara,

Het probleem is niet alleen dat je "iemand" moet vinden die geregeld voldoende tijd kan en wil besteden om jou te begeleiden.

Zoals vele bestuurders, zijn heel wat begeleiders niet meer volledig op de hoogte van de wegcode, die alsmaar vaker verandert. Verder zijn er begeleiders die zich er niet bewust van zijn dat ze al vele jaren verkeerde rijtechnieken toepassen. En dan zijn er nog de begeleiders die wel degelijk de wegcode en de rijtechnieken goed beheersen, doch niet de gave hebben om het aan jou te kunnen uitleggen op een manier dat je het snapt. Een begeleider moet ook geduld hebben en jouw zelfvertrouwen kunnen sterken.

Als je daar nog bijrekent dat een beginneling dikwijls heel wat voortijdige slijtage aan het lesvoertuig bezorgt, en het risico op een eventuele aanrijding met een auto die niet van de rijschool is, dan is lessen volgen met een bekwame gebrevetteerde rijschoolinstructeur toch wel het overwegen waard.

Succes bij het behalen van je rijbewijs!

SaraFlux
Berichten: 7
Lid geworden op: 16 feb 2019, 20:18

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door SaraFlux » 16 feb 2019, 22:17

Beste Jozef,

Bedankt voor uw geruststellend antwoord, haha ja inderdaad dat is helemaal waar dus met andere woorden, ook al heb ik pech met een begeleider te vinden bedoel je dat de meeste mensen met begeleider ook niet altijd succesvol is. Dank u, ik ben er helemaal mee eens met u.

Wat bedoel je dan juist met een gebrevetteerde rijinstructeur als ik vragen mag, raad je me aan om lessen te gaan volgen 20u bv in een rijschool en bedoel je deze rij-instructeur of bedoel je een dat ik ook een rij-instructeur kan laten tekenen als begeleider? Want dat laatste is hetgeen wat ik graag wil weten of dat kan zodat ik met een eigen wagen kan leren reden met begeleider of bedoel je gewoon via een rijschool?
Misschien iets duidelijker aub, ik volg graag u advies want ik wil er heel graag zo snel mogelijk werk van maken!
alvast bedankt :-)

Benny Stinkens
Administrator
Berichten: 6043
Lid geworden op: 27 apr 2005, 00:00
Locatie: Dilsen

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door Benny Stinkens » 17 feb 2019, 10:07

Beste Sara,

Ik zou graag willen weten hoe ver je nu al staat met het rijden zelf :?:
Kan je rijden?
Kan je al goed rijden?
Voel je je misschien al examen klaar?

Want een andere denkpiste zou kunnen zijn dat je gewoonweg een 10 tal uren praktijk volgt in een erkende rijschool en met hun op examen gaat.
Je hebt dan geen voorlopig rijbewijs meer nodig. :idea:
Een bijlage 4 waarop dus vermeld staat dat je jou voorlopig rijbewijs heb ingeleverd bij de gemeente en een attest dat je minstens 6 uren les gevolgd hebt maken het mogelijk dat je dan met de rijschool op examen kan gaan.

Maar natuurlijk onder voorbehoud dat je dan ook daadwerkelijk klaar bent voor je examen.
Ik schreef als voorbeeld een 10 tal uren, maar dat hangt er vanaf wat je nodig hebt.
Minstens 6 uren want die ben je verplicht om te volgen.

Spring eens binnen in een rijschool, advies is er gratis :wink:
Bezit paardenkrachten onder je motorkap, stop een tijger in je tank, maar wees geen ezel achter het stuur.

Jozef
Medewerker
Berichten: 4003
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door Jozef » 17 feb 2019, 14:11

Beste Sara,

Een gebrevetteerde rijschoolinstructeur is geslaagd voor een grondige opleiding met stenge schriftelijke en mondelinge examens, en heeft een ruime stage onder toezicht van een peter doorgemaakt, inclusief modelles. Hij werkt meestal bij een erkende rijschool. Velen hebben ook al heel wat jaren ervaring.

Een opleiding bij de rijschool kost in België veel minder dan in vele andere landen. Het is een eenmalige investestering voor de rest van je leven, en slechts een peulschil in vergelijking met wat een auto je over de jaren heen zal kosten.

Ik gaf jou wat algemene raad, maar mijn collega Benny, zelf een ervaren rijschoolinstructeur, heeft daar heel wat interessante praktische adviezen aan toegevoegd, waar ik mij volledig bij aansluit.

SaraFlux
Berichten: 7
Lid geworden op: 16 feb 2019, 20:18

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door SaraFlux » 17 feb 2019, 17:13

Hoi Benny bedankt voor uw antwoord.

Inderdaad dat is nu net mijn probleem.
Ik kan goed rijden, ken de verkeersregels, wegcode en basisrij-technieken. Ik had dan ook vroeger in 2011 mijn bekwaamheidsattest gekregen van de rijschool na 20uren les. Ze vonden mij dus geschikt.

Probleem was dat ik de auto van mijn ex mocht lenen om te oefenen met mijn 18maanden. Dat ging ook vlot tot dat ik die auto terug moest afgeven omdat hij die wilde verkopen plots. Dat was niet de deal en ik had ook geen plan b fit in het midden van mijn leerstage.

Ik was dan ook ondertussen vooral voor het parkeren niet geslaagd met mijn praktijkexamen, uiteraard omdat ik niet meer deftig kon oefenen met een eigen wagen. Ondertussen had ik mijn vervallen18 naar een 36maand omgewisseld, tot op heden nooit geen begeleider gevonden voor mee te tekenen, terug dan extra rijlessen via de rijschool genomen en met hun wagen verder geoefend en ja ik betaalde mij blauw op die manier en kon het niet meer blijven betalen omdat ik een langdurige studie volgde en niet werkte destijds. Ondertussen was die 36maand ook vervallen en zit ik nu bijna aan het einde van mijn 3jaar wachttijd (vanaf augustus 2019 mag ik terug van 0 beginnen)

Ik kon goed rijden was terug gezakt met examen enkel voor parkeren en daar was mij ook geadviseerd om te oefenen met een eigen wagen.
Dat is wat ik tot heden niet heb kunnen doen zonder eigen begeleider en zonder zelfstandige wagen.
In mijn geval is leren rijden enkel en alleen met een rijschoolwagen en op deze manier examen, uit ervaring verloren geld en niet de oplossing voor mij.

Ik moet intensief met of zonder begeleider maar wel extra naast rijschoollessen met mijn eigen wagen kunen blijven oefenen intensief voor het parkeren want juist dat is mijn struikelblok. Het rijden zelf is geen probleem en het examen zou ik ook voor meer slaagkansen liever met mijn eigen wagen doen.

Dat is nu waar ik mee sukkel lange tijd. Hoe kan ik alsnog een begeleider vinden die mee wil tekenen voor mijn model 12 nu binnen mijn 3jaar wachttijd nog zodat ik een eigen auto kan kopen om extra te oefenen en dit rijbewijs eindelijk zo snel mogelijk alsnog kan bemachtigen?
Begrijpt u?
Dank u

SaraFlux
Berichten: 7
Lid geworden op: 16 feb 2019, 20:18

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door SaraFlux » 17 feb 2019, 17:15

Jozef,

Bedankt voor de duidelijke informatie.

Mijn vraag concreet is, hoe kan ik een begeleider bemachtigen die met mijn eigen auto, naast de rijlessen mij kan helpen oefenen met rijden.

Enkel de rijschoollessen is voor mij niet voldoende.
Dank u

Jozef
Medewerker
Berichten: 4003
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door Jozef » 18 feb 2019, 12:40

Een begeleider vindt men meestal onder familieleden, vrienden of kennissen. Misschien vind je wel een gepensioneerde die je wil helpen. Je kunt ook een kleine aankondiging plaatsen.

Maar met een vreemde die je niet kent, is de vraag niet alleen of die persoon wel geschikt is als begeleider. Als het een man is die je niet kent, dan neem je als vrouw het risico om met hem in de relatief kleine ruimte te kruipen die een auto biedt. Sommige mannen hebben dan hun handen vol met overal af te blijven, als je begrijpt wat ik bedoel.

Wat het parkeren betreft, kun je evenwel ook alleen oefenen. Op de site van onze collega de Rijprof staan zeer goede animaties om te tonen hoe het moet. Zoek een terrein op waar je veel plaats hebt en baken parkeerplaatsen af met plastic flessen die je vult met zand en waar je een stok in steekt. Stap zo dikwijls als het nodig is uit om te kijken wat er fout loopt.

SaraFlux
Berichten: 7
Lid geworden op: 16 feb 2019, 20:18

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door SaraFlux » 22 feb 2019, 14:58

Beste jozef

Dank u voor de goede tips , heb deze goed bewaard en onthouden voor tegen als ik ga leren parkeren.👍

Ik ga denk ik na mijn wachttijd in de zomer gwn terug van 0 fa beginnen met mijn 18maanden en dan heb ik nog genoeg stagetijd voor zelfstandig te oefenen met parkeren.
Ik ben liever zelf ook niet afhankelijk van een begeleider

Inderdaad en geschikte begeleider vinden blijft niet simpel en ja van die risico's tussen man en vrouw in kleine ruimte heb zelfs al vriendinnen horen klagen dat het ook in erkende rijscholen gebeurt bij van die sommige rare kwieten in bv antwerpen dus ja ben al blij dat ik binnenkort terug zelf kan oefenen met een 18maanden. Ik informeer zeker wel naar een goede erkende rijschool verder voor mijn 20uren om te beginnen.

Ik ben al blij dat mijn theorie nog geldig is. Die heb ik vorig jaar voor de verandering van het reglement nog opnieuw afgelegd met succes en ik ben nu elke dag de recente online leerstof van de overheid, een uurtje aan het opfrissen.
Ik lees dat hardop en neem mijn leerstof op met mijn gsm audio zodat in het kan herbeluisteren wanneer nodig in mijn vrije tijd.
Ik bereid mij dus al goed op voor de moment dat ik binnenkort terug rijlessen ga nemen.

En ook al ben ik een dertiger ik geef niet op!😀

Jozef
Medewerker
Berichten: 4003
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door Jozef » 23 feb 2019, 03:40

SaraFlux schreef:
22 feb 2019, 14:58
En ook al ben ik een dertiger ik geef niet op!😀
Nog zo jong, in de fleur van je leven, het beste moet nog komen! :D
Ik lees dat hardop en neem mijn leerstof op met mijn gsm audio zodat in het kan herbeluisteren wanneer nodig in mijn vrije tijd.
Visueel en auditief, zeer goed!

Wat ook goed helpt, is het aan jezelf uitleggen. Maak bijvoorbeeld een steekkaart met bondig de regels voor het stilstaan en parkeren. Stel jezelf dan de de vraag: "Sara, waar mag je eigenlijk wel en niet stilstaan en parkeren?" En antwoord dan: "Wel, Sara, dat ga ik je eens uitleggen". Met je steekkaart kun je nagaan of je niets vergeten bent.

SaraFlux
Berichten: 7
Lid geworden op: 16 feb 2019, 20:18

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door SaraFlux » 14 mar 2019, 19:33

Beste Jozef,

Bedankt voor uw goede ondersteuning en tips.
Het advies van de steekkaarten vind ik een supertip! dank u

Tot nogeens en nogmaals enorm bedankt, je hebt mij goed opweg geholpen :-)

Groetjes Sara

Jozef
Medewerker
Berichten: 4003
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Re: vraagje ivm rijbegeleider voorlopig rijbewijs

Bericht door Jozef » 16 mar 2019, 17:11

SaraFlux schreef:
14 mar 2019, 19:33
Bedankt voor uw goede ondersteuning en tips.
Alsjeblieft. Graag gedaan, daarvoor zijn we hier. :D
Tot nogeens en nogmaals enorm bedankt, je hebt mij goed opweg geholpen :-)
Ik hoop dat ik jou ook wat op de openbare weg heb kunnen helpen. Je bent hier altijd welkom. En in ieder geval wens ik jou altijd veilige ritten met de auto toe. Bedenk: als de andere geen verstand heeft, moet jij er voor twee opbrengen. :wink:

Plaats reactie