Pagina 1 van 1

Les 29 - aanrijdingsformulier

Geplaatst: 29 dec 2018, 17:32
door alersber
De filmpjes die bij deze les horen spreken zichzelf volgens mij tegen. Het eerste filmpje dat op die pagina staat (filmpje van gratisrijbewijsonline.be) zegt op 2 minuten en 55 seconden dat je bij een ongeval MET gewonden niet zelf een aanrijdingsformulier moet invullen, omdat je in dit geval de politie moet verwittigen en zij de nodige vaststellingen doen.


Een beetje verder bij les 29 kom je dan een filmpje tegen van de KBC over het aanrijdingsformulier. Zij zeggen in het begin van het filmpje (rond de 30 seconden) dat je bij een ongeval met gewonden dus inderdaad de politie moet verwittigen, maar dat je in dit geval ook zelf een aanrijdingsformulier moet invullen.

Het eerste filmpje zegt dus dat bij een ongeval met gewonden je geen aanrijdingsformulier moet invullen, het tweede filmpje zegt van wel. Kan iemand hier voor duidelijkheid zorgen a.u.b.?

Re: Les 29 - aanrijdingsformulier

Geplaatst: 29 dec 2018, 18:43
door GRO
Dan volg je best het filmpje van Gratis rijbewijs online.
Bij een ongeval met gewonden doet de politie de nodige vaststellingen. Je MAG als je dat wil zelf ook een aanrijdingsformulier invullen, maar dat zal niet altijd mogelijk zijn. Wat ga je tegen de tegenpartij zeggen als die zwaar gewond is of in chock? "Geen ambulance voor het formulier is ingevuld?"
Best wel aan de politie het PV nummer vragen en dat aan je verzekeringsmakelaar geven

Re: Les 29 - aanrijdingsformulier

Geplaatst: 30 dec 2018, 15:26
door Jozef
GRO schreef: 29 dec 2018, 18:43 Dan volg je best het filmpje van Gratis rijbewijs online.
Het is ten zeerste aan te raden om, indien mogelijk, het Europees aanrijdingsformulier ook te gebruiken bij een ongeval met gewonden. De politie verleent zo nodig hulp en bijstand bij het invullen van het Europees aanrijdingsformulier.
  • Het verzekert een veel vlottere afwikkeling van het ongeval door de verzekeraars. Op het Europees aanrijdingsformulier dienen immers heel wat gegevens vermeld te worden die niet voorkomen in een PV van de politie. Zonder aanrijdingsformulier kan het derhalve weken of maanden duren voor de verzekeraars alvorens ze al die gegevens bekomen hebben. Het is uitgerekend deze kostelijke administratieve rompslomp die de meeste verzekeraars ertoe aanzet om de polis op te zeggen na een bepaald aantal ongevallen binnen eenzelfde periode, ook al werd je nooit aansprakelijk gesteld.
  • Het Europees aanrijdingsformulier is voorzien op zijn gebruik bij een ongeval met gewonden. De gewonden in jouw voertuig, in het voertuig van derde en buiten deze voertuigen dienen erop vermeld te worden (naam, voornaam, adres, telefoonnummer en, zo mogelijk, de aard van hun letsels).
Wat ga je tegen de tegenpartij zeggen als die zwaar gewond is of in chock? "Geen ambulance voor het formulier is ingevuld?"
De tussenkomst van de hulpdiensten (MUG, ziekenwagen, brandweer, politie) staat volkomen los van de wijze waarop de vaststellingen gebeuren.
Best wel aan de politie het PV nummer vragen en dat aan je verzekeringsmakelaar geven
Dat gaat ook moeilijk zijn als je in coma ligt.

Re: Les 29 - aanrijdingsformulier

Geplaatst: 31 dec 2018, 04:12
door GRO
Samengevat:

1. Ongeval met enkel blikschade.
MOET altijd een Europees aannrijdingsformulier ingevuld worden.

2. Ongeval met gewonden.
Na de reactie van Jozef gelezen te hebben, heb ik gemerkt dat verzekeringsmaatschappijen inderdaad vragen om, als het mogelijk is, ook een aanrijdingsformulier in te vullen. Uiteraard kan het niet als je zelf te gewond bent of de bestuurder van de tegenpartij te gewond is.

Re: Les 29 - aanrijdingsformulier

Geplaatst: 31 dec 2018, 09:37
door Inazuma
GRO schreef: 31 dec 2018, 04:12 1. Ongeval met enkel blikschade.
MOET altijd een Europees aannrijdingsformulier ingevuld worden.
Daartoe is geen enkele verplichting
Noch wettelijk, noch van de verzekering

Het maakt het afhandelen wél veel handiger.