Verkeerslicht in de vorm van pijl

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
MisterX334
Berichten: 15
Lid geworden op: 11 feb 2014, 20:15

Verkeerslicht in de vorm van pijl

Bericht door MisterX334 » 26 aug 2017, 21:36

Hallo iedereen,

Ik heb enkele vraagjes betreffende de stoplichten in de vorm van een pijl, ik weet uit de theorie dat ze dezelfde betekenis hebben als de ronde lichten met het verschil dat ze gelden voor een bepaalde richting, namelijk die de pijl aanwijst. Beschouw als voorbeeld deze lichten bij het kruispunt:
https://www.google.be/maps/@51.2283452, ... 312!8i6656

1) Men moet enkel rekening houden met verkeerslichten aan de rechterkant, de verkeerslichten in de vorm van een pijl aan dit kruispunt zijn enkel links en boven te vinden, hoe kan dit?

2) Stel men wil naar links afslaan:

Situatie 1: het groene verkeerslicht in de vorm van een pijl naar links is groen en het ronde verkeerslicht is rood ( zoals op de foto). Betekent dit dat je het kruispunt kan ontruimen wetende dat het tegenkomend verkeer rood heeft? Volgens de theorie op de website niet, maar in de praktijk lijkt dit wel zo te zijn. Ook heb ik dit te horen gekregen van zowel een examinator als een rijschoolinstructeur. In sommige gevallen staat er aan de andere kant van het kruispunt een ontruimingspijl, maar dit is niet altijd het geval.

Situatie 2: het groene verkeerslicht in de vorm van een pijl naar links is rood en het ronde verkeerslicht is groen. Mag je in dit geval naar links afslaan rekening houdend met het tegenkomend verkeer?

Alvast bedankt

Gebruikersavatar
GRO
Administrator
Berichten: 10822
Lid geworden op: 26 mar 2005, 00:00

Re: Verkeerslicht in de vorm van pijl

Bericht door GRO » 27 aug 2017, 03:41

het groene verkeerslicht in de vorm van een pijl naar links is groen en het ronde verkeerslicht is rood ( zoals op de foto). Betekent dit dat je het kruispunt kan ontruimen wetende dat het tegenkomend verkeer rood heeft?
De groene pijl op jouw afbeelding is GEEN ontruimingepijl.
De pijl op de foto geeft aan dat naar links mag gereden worden. Voor de andere rijrichtingen is het rood.
het groene verkeerslicht in de vorm van een pijl naar links is rood en het ronde verkeerslicht is groen. Mag je in dit geval naar links afslaan rekening houdend met het tegenkomend verkeer?
Als de pijl naar links rood is, wil dat zeggen dat je niet naar links mag afslaan. Het groene verkeerlicht wil zeggen dat je in de andere rijrichtingen wel het kruispunt mag oprijden.

Inazuma
Berichten: 8209
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Verkeerslicht in de vorm van pijl

Bericht door Inazuma » 26 sep 2017, 22:07

MisterX334 schreef:
26 aug 2017, 21:36
1) Men moet enkel rekening houden met verkeerslichten aan de rechterkant, de verkeerslichten in de vorm van een pijl aan dit kruispunt zijn enkel links en boven te vinden, hoe kan dit?
Je uitgangspunt is fout.

De pijlvormige lichten staan rechts OF boven de rijstrook.
Ze kunnen eventueel links (en links aan de overkant van het kruispunt) herhaald worden.


61.4.2. De driekleurige pijlvormige verkeerslichten worden boven de rijstroken of rechts geplaatst.

Zij mogen links worden herhaald alsmede links aan de andere kant van het kruispunt.
Door een fameuze blunder in de wegcode, gelden de voorrangsborden wél , ook als de verkeerslichten in pijlvorm boven de rijstrook werken (en niet rechts geplaatst zijn) ...

6.3. Als de verkeerslichten op een bepaalde plaats werken gelden hier de verkeersborden betreffende de voorrang niet die op dezelfde weg geplaatst zijn.

Deze bepaling geldt noch voor het oranjegeel knipperlicht, noch voor de lichten boven de rijstroken, noch voor de voorrangsborden B22 en B23.

Plaats reactie