Rijbewijs toeristentrein

Punten van discussie.
pieter1
Berichten: 3
Lid geworden op: 14 apr 2018, 08:18

Rijbewijs toeristentrein

Bericht door pieter1 » 30 dec 2018, 20:21

Dag iedereen,

Welk rijbewijs is er nodig om een toeristentrein (zie foto) te mogen besturen?
Zelf denk ik rijbewijs DE (met code 95) omdat het hier om vervoer van meer dan 8 personen gaat en er zit een aanhangwagen aan gekoppeld en het gaat om beroepsmatig vervoer.
Iemand anders zei me dat rijbewijs G (landbouwvoertuigen) voldoende is omdat het treintje niet harder dan 25 of 45 (ik weet niet meer precies hoe hard) km per uur gaat.

Afbeelding

Inazuma
Berichten: 8725
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Rijbewijs toeristentrein

Bericht door Inazuma » 30 dec 2018, 23:09

D

https://www.wegcode.be/wetteksten/secti ... /813-t2hs1

Artikel 4

§ 1. De vereiste van vakbekwaamheid is niet van toepassing op bestuurders :

1° van voertuigen met een toegelaten maximumsnelheid van ten hoogste 45 km per uur;
https://www.wegcode.be/wetteksten/secti ... 398/625-t2

Artikel 2

§1. Voor de toepassing van de wets- en verordeningsbepalingen betreffende het recht tot sturen worden de motorvoertuigen ingedeeld in de volgende categorieën :

13° Categorie D : auto's ontworpen en gebouwd voor het vervoer van meer dan acht passagiers, de bestuurder niet meegerekend; aan de auto's van deze categorie kan een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 750 kg worden gekoppeld.

Tot deze categorie behoren eveneens :

gelede autobussen en autocars, gedefinieerd in artikel 1, § 2, 50, van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de voertuigen, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen;
de toeristische miniatuurtreinslepen, bedoeld in artikel 2, § 2, tweede lid, van voornoemd koninklijk besluit van 15 maart 1968 gebezigd als attractie, met een snelheid van ten hoogste 25 km/u, mits de exploitatie ervan, door de gemeenteoverheid als “openbare ontspanning” wordt toegelaten en zij voldoen aan de voorschriften van de gemeentelijke machtiging;
De ander verwart de toeristentreintjes met folkloristische voertuigen: "carnavalvoertuigen" ed

https://www.wegcode.be/wetteksten/secti ... -t3hs3afd2

Artikel 20

§1. De geldigheid van de rijbewijzen wordt bepaald als volgt :

§4. Voor het besturen van motorvoertuigen en hun aanhangwagens die uitsluitend gebruikt worden voor folkloristische manifestaties, en slechts bij uitzondering op de openbare weg komen ofwel ter gelegenheid van door de gemeente toegelaten folkloristische manifestaties, of de weg er naartoe ofwel voor proefritten met het oog op die manifestaties, volstaat het rijbewijs geldig verklaard voor categorie B of G en dit ongeacht de massa van het voertuig of het aantal zitplaatsen, en dit voor zover zij niet meer dan 25 km per uur rijden.

Plaats reactie