handelaarsplaat en oldtimervraag

Plaats een reactie

Bevestigingscode

Typ enkel de gevraagde letters over. De code is niet hoofdlettergevoelig en bevat enkel letters.

Bevestigingscode
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: handelaarsplaat en oldtimervraag

door Patte » 18 dec 2006, 12:52

Ik heb dezelfde mening als Jozef. Zo denk ik ook niet dat de rechter rekening zal houden met het feit dat er ergens een postzegelbeurs of dergelijke aan de gang was ...

door Jozef » 15 dec 2006, 12:47

Bertje schreef: Wat een 'proefrit' inhoudt is niet bij wet gedefiniëerd ook voor een 'behoorlijk toegelaten manifestatie' is geen definitie terug te vinden.
Dat klopt.

Zoals Patte schrijft, dienen we hiervoor derhalve te vertrouwen op de wijsheid van het Hof, zoals de geijkte uitdrukking luidt. Dat houdt onder meer in dat de rechter zal nagaan of er volgens de gangbare begrippen te goeder trouw (bona fide) en als een goed huisvader (bonus pater familias) werd gehandeld.

In dit raam vermoed ik dat de rechter onder meer zal rekening houden met de courante betekenis van de termen in de betrokken omgeving.

Onder eigenaars van oldtimers verstaat men onder een &quotproefrit&quot een rit om na te gaan of het voertuig probleemloos aan de eerstvolgende manifestatie zal kunnen deelnemen, wat een technische kennis en ervaring vereist die ongetwijfeld deze van iemand met een voorlopig rijbewijs overstijgen.

Een &quotbehoorlijk toegelaten manifestatie&quot betreft in dit verband een rit met een aantal oldtimers waarvoor door de overheid toestemming werd gegeven volgens de geldende procedures.

door Patte » 13 dec 2006, 08:32

Desondanks zal ik bij vaststelling proces-verbaal opstellen. Het is aan het parket of de rechter om hierin een beslissing te nemen. Mijn inziens zal de rechtbank u hier niet in volgen.

door Bertje » 11 dec 2006, 07:08

Wat een 'proefrit' inhoudt is niet bij wet gedefiniëerd ook voor een 'behoorlijk toegelaten manifestatie' is geen definitie terug te vinden. Om het cru te stellen mag je dus, met de woorden van een collega, &quotnaar de andere kant van België rijden met een postzegel en een bewijs dat daar ergens een postzegelverzamelaarsontmoeting plaatsvindt.&quot En dit ongeacht of je met een voorlopig rijbewijs rijdt of niet en ongeacht welke route je volgt om daar te geraken.

door Jozef » 11 dec 2006, 06:46

Ik kan de redenering van Patte hier wel volgen. Iemand die zelfs nog geen definitief rijbewijs heeft, beschikt ongetwijfeld niet over de nodige kennis en ervaring om een oldtimer te beoordelen tijdens een proefrit.

door THE driver » 11 dec 2006, 06:18

Quote:

Leren rijden met een O-plaat is zeker verboden! Een O-plaat dient enkel en alléén om een proefrit te maken naar aanleiding van een komend evenement of kan enkel aangewend worden om naar het evenement te rijden. De proefrit dient te gebeuren binnen een straal van 25 km woonplaats en dit tussen tussen zonsopgang en zonsondergang.

Ook hier heeft dit niet onmiddellijk een invloed op uw rijbewijs.


Een leerling mag toch ook een proefrit maken!

door Patte » 11 dec 2006, 05:13

Bertje schreef: Dat is een vereiste die de verzekeraar oplegt, geen wettellijke regeling. Zolang je aan alle voorwaarden voldoet om met een oldtimer te mogen rijden (afstand tot de woonplaats, maximum aantal kilometers, etc), zie ik niet in waarom je geen rijlessen zou mogen geven in een wagen met een O-plaat.
Je moet natuurlijk wel toestemming hebben van de eigenaar. Oude oldtimers durven nogal waardevol zijn ook is het niet gemakklijk om te leren rijden met een wagen zonder synchromesh (pas in de jaren '60 begonnen wagens synchronisatie tussen alle versnellingen te krijgen).
Leren rijden met een O-plaat is zeker verboden! Een O-plaat dient enkel en alléén om een proefrit te maken naar aanleiding van een komend evenement of kan enkel aangewend worden om naar het evenement te rijden. De proefrit dient te gebeuren binnen een straal van 25 km woonplaats en dit tussen tussen zonsopgang en zonsondergang.

Ook hier heeft dit niet onmiddellijk een invloed op uw rijbewijs.


Groeten

Patte

door Patte » 11 dec 2006, 05:05

Een handelaarsplaat is enkel en alleen weggelegd voor een handelaar dus de titularis van de plaat. De personen die in het bedrijf werken mogen met de plaat rijden voor zolang ze een schriftelijke toelating hebben van de titularis dat ze deze plaat mogen gebruiken. Elk misbruik hierop kan leiden tot een inbeslagname van de plaat volgens artikel 21. Dit betekent dat de plaat door de politieambtenaar inbeslaggenomen wordt en teruggestuurd wordt naar de dienst D.I.V. alwaar deze overgaan tot de schrapping van de plaat. Pas dan kan de handelaar een nieuwe aanvragen dit rekeninghoudend dat de D.I.V. het jaar der achter een plaat minder kan afleveren.

Eén inbreuk op dit K.B. zal in eerste instantie géén invloed hebben op uw rijbewijs. Weet wel dat er niet aan commerciëel vervoer mag gedaan worden indien u een voorlopig rijbewijs categorie B hebt. Vanaf C wel.

Groeten

door Jozef » 10 dec 2006, 12:19

Het is geen kwestie van rijbewijs, maar van het feit of jij (en niet je begeleider) de voorwaarden vervult om met een handelaarsplaat of een oldtimerplaat te mogen rijden.

door Rafael » 10 dec 2006, 12:06

Oldtimerplaat lijkt me sterk. M'n broer heeft pas een oldtimer (VW Kever uit 1974 voor de liefhebbers) ingeschreven, en op de verzekeringspapieren staat uitdrukkelijk vermeldt dat ik dat voertuig niet mag besturen. Ik veronderstel dat dit was omdat ik op dat moment mijn rijbewijs nog geen jaar had. Kan natuurlijk aan onze verzekeringsagent liggen, en lukt het anderen misschien wel...

door GRO » 10 dec 2006, 12:03

Voor zover ik weet staat in het KB niet dat dit niet zou mogen.

Re: handelaarsplaat en oldtimervraag

door Inazuma » 10 dec 2006, 09:09

Michiel. schreef:
Mag je met een voorlopig rijbewijs B (met begeleider, 36maanden):

1) met een handelaarsplaat (Z-plaat) rijden?
11.2. De personen die het beroep uitoefenen van detailhandelaar in motorvoertuigen of in aanhangwagens kunnen een inschrijving &quothandelaar&quot verkrijgen voor de voertuigen waarvan zij eigenaar zijn.


het voertuig dient dus eugendom te zijn van de handelaar

er zijn stevige beperkingen op wie er met die handelaarsplaten mag rijden :

Artikel 15
15.1. De voertuigen waarop een &quothandelaarplaat&quot is aangebracht en waarvan de bestuurder het bijbehorende inschrijvingsbewijs bij zich heeft, mogen slechts worden gebruikt:

* wanneer de houder een natuurlijke persoon is, door deze persoon zelf, door zijn familieleden aangegeven als helpers van een zelfstandig werknemer alsook door de vennoten of leden van de feitelijke vennootschap waartoe de houder behoort die dezelfde activiteiten uitoefenen

* wanneer de houder een rechtspersoon is, door de actieve vennoten, beheerders, geranten en beheersorganen van deze rechtspersoon

*door de werknemers die door de houder worden tewerkgesteld. Deze werknemers moeten in het bezit zijn van een document dat uitgaat van de houder en waarop hun identiteit vermeld is evenals de hoedanigheid waarin zij gemachtigd zijn het voertuig onder een inschrijving &quothandelaar&quot te gebruiken.


15.3. Het is verboden voertuigen, voorzien van een &quothandelaarplaat&quot, uit te lenen of te verhuren.

Nochtans is dit verbod, bij afwijking van punt 15.1., niet van toepassing bij het uitlenen of verhuren van een voertuig aan een persoon waarvan het op zijn naam ingeschreven voertuig zich in de werkplaats van de uitlener of van de verhuurder ter herstelling bevindt.

Dit uitlenen of verhuren zal evenwel niet langer dan zeven dagen mogen duren bovendien zal de persoon die het voertuig huurt of ontleent eveneens in het bezit moeten zijn van het inschrijvingsbewijs van het ter herstelling toevertrouwde voertuig.

door Bertje » 10 dec 2006, 03:11

Dat is een vereiste die de verzekeraar oplegt, geen wettellijke regeling. Zolang je aan alle voorwaarden voldoet om met een oldtimer te mogen rijden (afstand tot de woonplaats, maximum aantal kilometers, etc), zie ik niet in waarom je geen rijlessen zou mogen geven in een wagen met een O-plaat.
Je moet natuurlijk wel toestemming hebben van de eigenaar. Oude oldtimers durven nogal waardevol zijn ook is het niet gemakklijk om te leren rijden met een wagen zonder synchromesh (pas in de jaren '60 begonnen wagens synchronisatie tussen alle versnellingen te krijgen).

handelaarsplaat en oldtimervraag

door Michiel. » 09 dec 2006, 11:41

Hoi,

Mag je met een voorlopig rijbewijs B (met begeleider, 36maanden):

1) met een handelaarsplaat (Z-plaat) rijden?

2) met een oldtimerplaat (O-plaat) rijden?

Groeten,

Omhoog