voorlopig rijbewijs A

Plaats een reactie

Bevestigingscode

Typ enkel de gevraagde letters over. De code is niet hoofdlettergevoelig en bevat enkel letters.

Bevestigingscode
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: voorlopig rijbewijs A

Re: voorlopig rijbewijs verlengbaar?

door Inazuma » 03 feb 2007, 02:28

Anonymous schreef: Door omstandigheden heb ik maandenlang niet kunnen rijden (bijna een half jaar zo goed als niets gereden). Ik heb een halve dag examenmaneuvers gevolgd via VZW Stam en heb m'n voorlopig rijbewijs gehaald via de rijschool.
Nu is mijn vraag: is het voorlopig rijbewijs verlengbaar zodat ik nog tijd genoeg heb om te oefenen? Het verloopt begin mei, en het is nu niet de ideale periode om die maneuvers te oefenen (die eigenlijk nog steeds een nationale ramp zijn, vooral het traag rijden en de achten)
Indien ja, hoe doe ik dit? Indien nee: HELP!!!!
Je zal moeten gaan oefenen

http://wegcode.be/wet.php?wet=9&ampnode=afd2#art8

Artikel 8
§1. Het voorlopig rijbewijs model 3 is twaalf maanden geldig.
http://wegcode.be/wet.php?wet=9&ampnode=bijl2#bijl2m3
De geldigheid van een voorlopig rijbewijs kan niet verlengd worden behalve in het geval voorgeschreven in § 6, 2°.

die uitzondering is de pschorting bij vervallen-verklaring van het recht tot sturen :

§6. In afwijking van de bepalingen van §5, verliest het voorlopige rijbewijs evenwel zijn geldigheid niet:

2° als de houder van het voorlopige rijbewijs vervallen verklaard is van het recht om een motorvoertuig van de categorie of subcategorie te besturen waarvoor het document is geldig verklaard. In dit geval, wordt de geldigheid van het document opgeschort tot het einde van de vervalperiode en, in voorkomend geval, tot het slagen voor de onderzoeken die krachtens artikel 38 van de wet worden opgelegd.

voorlopig rijbewijs verlengbaar?

door gast » 03 feb 2007, 01:41

Door omstandigheden heb ik maandenlang niet kunnen rijden (bijna een half jaar zo goed als niets gereden). Ik heb een halve dag examenmaneuvers gevolgd via VZW Stam en heb m'n voorlopig rijbewijs gehaald via de rijschool.
Nu is mijn vraag: is het voorlopig rijbewijs verlengbaar zodat ik nog tijd genoeg heb om te oefenen? Het verloopt begin mei, en het is nu niet de ideale periode om die maneuvers te oefenen (die eigenlijk nog steeds een nationale ramp zijn, vooral het traag rijden en de achten)
Indien ja, hoe doe ik dit? Indien nee: HELP!!!!

door Sebastian » 21 jan 2007, 07:12

ik heb me net een motor gekocht honda supermotard, 400 cc
deze week ga ik de verplichte 6 uren les volgen, en als dan krijg ik een voorlopig rijbewijs, maar mag je met een voorlopig rijbewijs op de E-40? op de autostrade?

door Bertje » 02 jan 2007, 10:51

De uitslag van je theorie-examen is drie jaar geldig. Als je binnen de drie jaar slaagt voor je practisch examen is alles in orde. Je hoeft dus niet noodzakelijk onmiddellijk na je theorie-examen te starten met je praktijkopleiding.

Met een gestripte crosser moet je inderdaad niet afkomen op het examen. Ook is het niet aan te raden om je daarmee in het normale verkeer te begeven, zelfs al zou het toegelaten zijn via een hoop achterpoortjes en uitzonderingen in de wetgeving.
Het is van belang dat je veilig leert rijden met een veilige motor richtingaanwijzers en spiegels zijn daarbij onontbeerlijk.

A-rijbewijs

door Sebastian » 26 dec 2006, 09:00

ik ben 17 jaar en 11 maand. ik ga morgen mijn theoretisch examen voor de motorfiets ( &lt 25 kw ) gaan afleggen. en als ik geslaagd ben, moet ik dan al direct datum afspreken voor lessen? want ik ben nog aan het zoeken naar een motorfiets, je kan het ook met je eigen motor doen maar die moet voorzien aan verschillende eisen, zoals pinkers en spiegels en claxon. als ik een motorfiets koop die bv geen spiegels heeft, dan mag ik dat niet doen met mijn eigen motor? want het verschil qua prijs met je eigen moto of een van de leerschool is redelijk groot.
Ik heb wel al 2 jaar schakel ervaring met een brommer dus rijden zelf word geen probleem..

door Bertje » 20 nov 2006, 07:49

Ik ben ook 23 en ik woon ook nog thuis. Mijn ouders waren er ook niet echt happig op dat ik met een motor zou rijden, maar aangezien ik met mijn zelfverdiende geld mag doen wat ik wil konden ze me niet tegenhouden (zorg er wel voor dat je niet buitengegooid wordt als je toch je zin doordrijft, praat er eens over met je ouders).

Een motor huren zal moeilijk worden ik denk niet dat veel verhuurders er happig op zijn dat hun machines gebruikt worden om mee te leren rijden.

Vergeet ook niet dat je, als je voltijds werkt, je voor €250 aan opleidingscheques per jaar kan aanvragen. De overheid betaalt daar de helft van en je kan deze gebruiken bij erkende opleidingsverstrekkers, zoals bijvoorbeeld sommige rijscholen.

door JoskeJ » 20 nov 2006, 07:36

Bedankt alvast voor jullie reacties! Het geeft alleszins een nuchter beeld van wat het &quotleren motorrijden&quot echt is...

Die opstapcursus lijkt me wel een goed idee! Ik zou liever ook met een voorlopig rijbewijs zelf nog enkele maanden willen oefenen. Maar ik woon nog thuis, en mijn ouders laten me niet toe een motor in huis te halen! (jaja, en dat als je 23 bent...)

Motor huren ofzo? Ik zal het allemaal wel eens grondig bekijken.

@ Bertje: Dat kostenplaatje dat je steeds aanvult is fantastisch! Bedankt ook daarvoor!!

door Jozef » 18 nov 2006, 12:36

Joske,

Het lukt maar zeer weinigen om na 8 lesuren zelfstandig te kunnen rijden met een motorfiets, laat staan er examen gaan mee afleggen.

Als ik jou was, zou ik het als volgt doen.

Ga eerst bij BARTC een opstapcursus van 3 uur volgen. Dat kost niet veel, en je krijgt er een motorfiets en een helm in bruikleen.

Valt het mee, ga dan 6 lesuren volgen in een erkende rijschool. Daarmee kun je een voorlopig rijbewijs behalen.

Ondervind je dat je nog bijkomende lessen nodig hebt alvorens zelfstandig verder te kunnen oefenen, dan kun je die ook volgen bij BARTC. Je vindt er zeer goede instructeurs en het is goedkoper dan een erkende rijschool.

Zo kun je voldoende oefenen om je degelijk voor te bereiden op het praktijkexamen.

Als je na de opstapcursus beslist om verder te gaan met motorrijden, zorg dan in de eerste plaats voor goede veiligheidskledij (helm, jas, broek, schoenen en handschoenen).

Rijbewijs A halen met slechts 8 uur les??

door JoskeJ » 18 nov 2006, 12:19

Hallo,

Ik heb nog geen enkele ervaring met het besturen van een moto, en zelfs niet van een brommer. Nu wil ik graag mijn moto-rijbewijs halen, en zou dat dan met de rijschool doen.

Als je 8 uur les volgt, kan je aansluitend je examen gaan doen.

Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben? Is het voor een &quotleek&quot te doen om met die paar lessen toch te slagen op het examen?

Bedankt alvast voor jullie reacties!

Re: Rijbewijs A halen met slechts 8 uur les??

door Bertje » 18 nov 2006, 09:01

JoskeJ schreef: Ik heb nog geen enkele ervaring met het besturen van een moto, en zelfs niet van een brommer.
Negen maanden geleden zat ik in exact dezelfde situatie, nu rijd ik dagelijks naar mijn werk met de motor.

JoskeJ schreef: Nu wil ik graag mijn moto-rijbewijs halen, en zou dat dan met de rijschool doen.
Je hebt geen keuze je moet minimum 6 uur rijles volgen bij een erkende rijschool voor je je voorlopig rijbewijs mag aanvragen.

JoskeJ schreef: Als je 8 uur les volgt, kan je aansluitend je examen gaan doen.
Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben? Is het voor een &quotleek&quot te doen om met die paar lessen toch te slagen op het examen?
In theorie wel, maar dat zou ik je ten zeerste willen afraden. Na 8 uur les heb je onvoldoende controle over je machine om alle manoeuvres correct af te leggen. Het kan zijn dat je ze na een aantal uur oefenen in 80% van de pogingen correct aflegt, maar op het examen moet je ze perfect kunnen en heb je maar één herkansing. Bovendien zorgt je onvermijdelijke zenuwachtigheid ervoor dat je gegarandeerd fouten gaat maken omdat je alle handelingen vanuit je geheugen moet uitvoeren. Na enkele maanden oefenen worden dit reflexen en wordt het examen gemakkelijker omdat je zelfs bij zenuwachtigheid toch nog de juiste reflexen hebt.

Zelf heb ik leren motorrijden door 8 uur les te volgen, te buizen voor het examen, een motor te kopen, 4 maanden rond te rijden (oa woon-werkverkeer) en vervolgens te slagen voor het examen. Zie ook hier.

door Bertje » 18 sep 2006, 07:36

Artikel 23 °1: De minimumleeftijd om deel te nemen aan het theoretische examen is vastgesteld op drie maanden vóór de leeftijd bepaald in Artikel 6 1° h).

Artikel 6 1° h): De kandidaat moet de leeftijd bereikt hebben van 16 jaar voor de categorie A3, van 18 jaar voor de categorieën A, B+E, C en C+E en voor de subcategorieën C1, C1+E, D1 en D1+E en van 21 jaar voor de categorieën D en D+E.

Je mag dus ten vroegste op 17 jaar en 9 maanden je theorie-examen afleggen voor de categorie A. Je moet daarna minimaal 6 uur rijles volgen alvorens je een voorlopig rijbewijs A mag aanvragen. Dit voorlopig rijbewijs is altijd een model 3 waarmee je minimaal 3 maanden en maximaal 12 maanden mag rondrijden. Na 3 maanden mag je praktisch examen afleggen.
Je kan dus nooit een definitief rijbewijs voor de categorie A verkrijgen vóór je 18 jaar bent.

door gast » 17 sep 2006, 02:29

ik dacht dat je vanaf 17jaar en 9 maand je theorie voor rijbewijs a kon afleggen maar pas kreeg op je 18 jaar. indien fout mij gelieve te verbeteren .

door Rafael » 17 jul 2006, 07:17

Franky schreef: dus vanaf 18jaar kan ik pas examen theorie afleggen? (bij rijbewijs B, is dit toch 17, niet?)
Klik links een op &quotRIJBEWIJS B WANNEER / WIE&quot.
Er zal je veel duidelijk worden

door Franky » 17 jul 2006, 06:55

dus vanaf 18jaar kan ik pas examen theorie afleggen? (bij rijbewijs B, is dit toch 17, niet?)

door Jozef » 17 jul 2006, 03:52

os2lover schreef: Er is geen maximumleeftijd.
Inderdaad.

Omhoog