Het is momenteel 20 Feb 2017, 02:37

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 5 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichtenonderwerp: oranje knipperlicht + zebrapad
BerichtGeplaatst: 19 Apr 2006, 10:22 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 10 Sep 2005, 00:00
Berichten: 194
Een verkeerssituatie :

hier om de hoek is een oranje knipperlicht voor auto's die gewoon rechtdoor rijden. Dwars over de baan ligt een zebrapad, waar wel lichten bijstaan, die standaard op rood staan en enkel groen worden als je op de knop drukt. In welk geval de knipperlichten voor de auto's ook op rood springen, en de voetganger over kan steken.

Maar als je daar nu als auto afkomt bij oranje knipperlicht, en er staat een voetganger klaar om over te steken. Deze heeft echter nog rood en mág nog niet over. Maar jij als auto ziet dit voetgangerslicht toch niet persé? Dus moet je in theorie dan toch stoppen voor het zebrapad? Eigenlijk is het wel gek dat je moet letten op lichten die er helemaal niet staan voor jou...


Omhoog
   
 Berichtenonderwerp:
BerichtGeplaatst: 19 Apr 2006, 10:55 
Als bestuurder dien je inderdaad geen rekening te houden met de kleurfase van de verkeerslichten voor voetgangers. Wel dien je gezien te hebben dat het verkeer er geregeld wordt door verkeerslichten. Aan een oversteekplaats voor voetgangers waar het verkeer geregeld wordt door een bevoegd persoon of door verkeerslichten, gelden namelijk andere regels dan aan een oversteekplaats waar dat niet het geval is:

Citeer:
Quote: AR 40.4.1. Op plaatsen waar het verkeer geregeld wordt door een bevoegd persoon of door verkeerslichten, moet de bestuurder, zelfs wanneer het verkeer in zijn rijrichting is opengesteld, de voetgangers die zich regelmatig op de rijbaan hebben begeven, de gelegenheid laten het oversteken met een normale gang te beëindigen.

Bovendien, zo er op die plaatsen een oversteekplaats voor voetgangers is, moet de bestuurder in ieder geval stoppen voor de oversteekplaats voor voetgangers wanneer het verkeer in zijn rijrichting gesloten is.

AR 40.4.2. Op plaatsen waar het verkeer niet geregeld wordt door een bevoegd persoon of door verkeerslichten, mag de bestuurder een oversteekplaats voor voetgangers slechts met matige snelheid naderen. Hij moet voorrang verlenen aan de voetgangers die er zich op bevinden of op het punt staan zich erop te begeven.


En in beide gevallen natuurlijk niet vergeten:

Citeer:
Quote: AR 7.1.
...
Onverminderd de naleving van de bepalingen in dit reglement mag de bestuurder kwetsbaardere verkeersdeelnemers niet in gevaar brengen, met name wanneer het gaat om fietsers en voetgangers, inzonderheid wanneer het kinderen, bejaarden of personen met een handicap betreft.

Hieruit volgt dat, onverminderd de artikelen 40.2 en 40ter, tweede lid, elke bestuurder dubbel voorzichtig moet zijn bij aanwezigheid van dergelijke kwetsbaardere weggebruikers, of wanneer hun aanwezigheid op de openbare weg kan voorzien worden, in het bijzonder op een openbare weg zoals gedefinieerd in artikel 2.38.


Samengevat:

verkeer geregeld door een bevoegd persoon of door verkeerslichten:

voetgangers die zich regelmatig (= niet met negeren van het rode verkeerslicht) op de rijbaan begeven hebben, de gelegenheid geven het oversteken met een normale gang te beeindigen.stoppen vóór de oversteekplaats als het verkeer in jouw rijrichting gesloten is.nooit een voetganger in gevaar brengen, inzonderheid kinderen, bejaarden of gehandicapten.
verkeer niet geregeld door een bevoegd persoon of door verkeerslichten:

oversteekplaats slechts met matige snelheid naderen.voorrang verlenen aan alle voetgangers die zich al op de oversteekplaats bevinden EN aan dezen die op het punt staan zich erop te begeven.nooit een voetganger in gevaar brengen, inzonderheid kinderen, bejaarden of gehandicapten.


Omhoog
   
 Berichtenonderwerp:
BerichtGeplaatst: 19 Apr 2006, 11:03 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 10 Sep 2005, 00:00
Berichten: 194
Maar je kan dan toch veronderstellen dat het licht voor de auto's kapot is en daarom flikkert (als je het kruspunt niet kent)? Het zou dan bvb kunnen dat (door werken ofzo) het voetgangerslicht gewoon niet werkt. Dan moet je stoppen voor het zebrapad, ook voor voetgangers die enkel maar aanstalten maken om over te steken...?

PS : wat ik eigenlijk wil zeggen is dat deze situatie voor veel verwarring zorgt, en dat het misschien gewoon beter zou zijn dat oranje knipperlicht standaard op groen te laten staan, of de voetgangerslichten daar gewoon te verwijderen


Omhoog
   
 Berichtenonderwerp:
BerichtGeplaatst: 19 Apr 2006, 11:06 
Offline

Lid geworden op: 18 Apr 2006, 00:00
Berichten: 6
Laat mij hier nog aan toevoegen dat ge steeds moet opletten welk van de verkeerslichten oranje knippert...

Ik leg uit:

Indien een oranje licht onderaan knippert, waar normaal een groen licht staat, zal je merken dat de voetgangers (vaak) geen tweekleurig licht hebben. Dit oranje knipperlicht wil zeggen dat je als bestuurder voorrang moet verlenen en dus gelden de gebruikelijke regels als deze waren zonder dat er verkeerslichten of een bevoegd persoon zouden zijn. Matige snelheid bij het naderen en voorrang verlenen aan een voetganger die oversteekt of op het punt staat dit te doen. Zelfs al heeft deze niet op de knop gedrukt om het verkeerslicht te wijzigen naar rood voor de bestuurders. Uiteraard moet de voetganger zich wel aan het rode licht houden, indien dit geplaatst is. Inderdaad heeft Jozef gelijk als gesteld wordt dat men weliswaar nooit zwakke weggebruikers in gevaar mag brengen.

Indien het oranje licht in het midden knippert (de gebruikelijke plaats van het oranje licht) dan wil dit zeggen dat het verkeerslicht niet meer in werking is (in vaktermen staat het in alarmfase). dit gebeurt wanneer een rechts rood licht defect is, of het gewoon zo geschakeld wordt vanuit de centrale (wegens tal van redenen). In dit geval zullen de voetgangerslichten evenmin werken en gelden ook de bovenstaande regels naar voorrang van de voetganger bij de oversteekbeweging.


Omhoog
   
 Berichtenonderwerp:
BerichtGeplaatst: 20 Apr 2006, 06:58 
Offline

Lid geworden op: 12 Feb 2006, 00:00
Berichten: 489
Als jij de lichten niet ziet Sofie, dan is er niets aan de hand. Gewoon stoppen.
Als jij ze wel ziet, dan kan je er beter maar rekening mee houden dat sommige voetgangers toch oversteken. De vlaamse automobilist is asociaal in het verkeer, helaas geldt dat ook voor de vlaamse voetganger.


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 5 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


Je kan nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kan reageren op onderwerpen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kan geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Gratis rijbewijs online
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.